Perlička s hubovo-špenátovou plnkou a pyré

Perlička s hubovo-špenátovou plnkou a pyré


Ingrediencie:

  • 1 perlička
  • 5 plátkov slaniny
  • 150 g masla
  • hrsť špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • hrsť shitake (alebo shimeji) húb
  • hrsť celozrnného pečiva
  • 3 PL strúhaného parmezánu
  • soľ
  • čierne mleté korenie


Tekvicové pyré:

  •  1 hokkaido tekvica
  •  50 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  •  150 ml smotany K-Classic
  •  plátok masla
  •  olivový olej
  •  muškátový oriešok
  •  tymián
  •  soľ
  •  korenie


Hokkaido tekvicu umyjeme, odrežeme konce, rozrežeme napoly a vyberieme z nej jadierka. Rozkrájame ju na väčšie kocky, vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, dochutíme  tymiánom, soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme cca 45 minút na 180 °C. Upečenú tekvicu rozmixujeme spolu so smotanou, pomarančovou šťavou, maslom a muškátovým orieškom. Perličku umyjeme, osušíme papierovou utierkou, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonka. Kožu na prsiach uvoľníme (vložíme pod kožu ruku) a vtlačíme pod ňu maslo. Mäsko tak získa šťavnatosť a kôrka bude chrumkavejšia. Pripravíme si plnku. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno, huby na plátky. Na masle orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme huby a nakoniec špenát. Dochutíme soľou a korením. Pečivo si nakrájame na kocky a opražíme ich na masle. Všetky ingrediencie (huby, špenát, pečivo a parmezán) rozmixujeme v mixéri. Perličku naplníme plnkou, na prsia poukladáme plátky slaniny, podlejeme vodou a pečieme cca 40-45 minút na 160 °C. Potom perličku otočíme a pečieme ďalších cca 15 minút. Výpek môžeme použiť na omáčku, ktorú doladíme vínom, smotanou alebo maslom.