Pažítka na kuchynskom parapete pomáha a poteší

Pažítka na kuchynskom parapete pomáha a poteší

Chladné dni sú skúškou pre náš imunitný systém. Ak organizmu chýbajú dôležité látky, nedokáže sa brániť proti škodlivým voľným radikálom a stráca zdravie. V studených mesiacoch sa vo zvýšenej miere objavujú nádcha, kašeľ, chrípka, angína a ďalšie vírusové ochorenia.

Jednou z možností, ako sa im brániť, je strava bohatá na živiny. Azda najdôležitejšiu úlohu ochrancu ľudského zdravia zohráva vitamín C, ktorý je bohato zastúpený v pažítke. Len pre porovnanie, 100 gramov pažítky obsahuje toľko vitamínu C ako kilogram jabĺk. Vitamíny skupiny B, vápnik, draslík a železo znásobujú celkovú zdravotnú prospešnosť pažítky.

Pažítka už nemusí byť len prvou jarnou zeleninou, ale s trochou šikovnosti ju môžete pestovať aj v pohodlí domova. Na kuchynskom parapete poteší oko, na tanieri zasa chuťové poháriky. Skutočnosť, že disponuje silnými antibakteriálnymi účinkami, netreba pripomínať.

Pažítka – na čo všetko je dobrá?

Pažítka je bohatou zásobárňou vitamínu C, ktorý je základným predpokladom celkového zdravia a vitality. Pažítka je známa ako podporný prostriedok chuti do jedla. Pomáha riešiť ťažkosti s nadúvaním, kašľom, vysokým krvným tlakom. Je čističom krvi a pomerne významným diuretikom.

Najnovšie výskumy označujú pažítku ako bojovníka proti rakovine hrubého čreva, žalúdka, pažeráka i prsníka.
Pažítka je najcennejšia pre organizmus človeka vtedy, keď je čerstvá. Hodí sa na chlieb, ako korenina na dochutenie šalátov a mäsa. Pre inšpiráciu pridávame dva overené recepty:

    Pažítkové maslo

Na prípravu použijeme 100 gramov masla, 3 lyžice nakrájanej pažítky, 50 gramov nivy, soľ, korenie a ľanové, tekvicové a sezamové semienka podľa chuti. Najskôr rozpustíme maslo, pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme.

    Tvaroh ochutený pažítkou

Tvaroh s pažítkou môžeme použiť na obložené chlebíky alebo na naplnenie pečených zemiakov v šupke. Na prípravu potrebujeme 1 tvaroh, 50 gramov masla, cibuľku, pažítku, soľ a koreniny podľa chuti. Nadrobno nakrájanú cibuľu a pažítku pridáme do jemne našľahaného tvarohu. Dochutíme podľa chuti.
 
(-de-)