10 potravín, ktoré dajú zápche navždy zbohom

10 potravín, ktoré dajú zápche navždy zbohom

O zápche sa veľa hovorí i píše. No napriek tomu trápi mnohých z nás. Najlepším spôsobom, ako sa jej zbaviť, je zmeniť životný štýl – viac sa hýbať, jesť veľa probiotík a prebiotík, piť dostatok čistej vody, menej sa stresovať.

1. Sušené slivky
Ak neplánujete zo dňa na deň zmeniť jedálniček, ale chcete eliminovať problémy so zápchou, zaraďte do jedálnička sušené slivky. Každý deň si dajte 2 – 3 kusy a zapite ich dostatočným množstvom vody.

2. Kivi
Väčšina z nás si kivi spája najmä s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je dôležitým antioxidantom. Avšak kivi je aj výborným prírodným laxatívnym prostriedkom.

3. Ľanové semiačka
Pravidelnú stolicu si zabezpečíte i každodennou konzumáciou ľanových semiačok. Doprajte si každé ráno lyžicu čerstvo namletých semiačok ľanu a zapite ich dostatočným množstvom vody. Okrem vlákniny do tela doplníte aj prospešné protizápalové omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

4. Ovsené vločky
Ovsené vločky obsahujú rozpustnú i nerozpustnú vlákninu. Dajte si každé ráno na raňajky ovsenú kašu s ovocím a problémy so zápchou postupne odznejú.

5. Fermentovaný jogurt
Biely jogurt je zdrojom bielkovín, vápnika a aj probiotík, teda prospešných črevných baktérií. Ak vám nechutí samotný, pridajte si do neho napríklad ovocie. Zvýšite zároveň prísun vlákniny.

6. Hrušky
Vláknina, sorbitol i fruktóza v hruškách sú bojovníkmi proti zápche. Skúste si z nich pripraviť smoothie, napríklad v kombinácii s rastlinným mliekom a špenátom.

7. Fazuľa
Strukoviny nie sú v jedálničku väčšiny z nás dostatočne zastúpené. Dôsledkom toho môže byť aj zápcha. Fazuľa obsahuje rozpustnú i nerozpustnú vlákninu. Ak vám nechutí fazuľová polievka, skúste ju pridať napríklad do šalátu alebo si z nej pripraviť nátierku.

8. Mandle a ostatné orechy
Zvyknete si dať v práci na desiatu sladkú tyčinku? Konzumácia rafinovaného cukru v spojení so škodlivými trans-tukmi prispieva k vzniku zápchy. Naopak, keď si na desiatu dáte za hrsť mandlí, poďakuje sa vám nielen tráviaci trakt. ¼ šálky mandlí obsahuje až 5 g vlákniny.

9. Bobuľové ovocie
Polovica šálky malín obsahuje 4 g vlákniny. Denný príjem dospelého človeka by mal dosiahnuť 25 – 30 g vlákniny. Nehovoriac o tom, že bobuľové ovocie je nabité rôznymi druhmi antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a následným vznikom ochorení.

10. Chia semiačka
30 g chia semiačok doplní neuveriteľných 10 g vlákniny. Dôležité je však nechať ich dostatočne dlho napučať.
Mirka