Nerobte tieto chyby v stravovaní pri chudnutí

Nerobte tieto chyby v stravovaní pri chudnutí

Ak ste sa aj vy rozhodli, že zatočíte s kilami a začali ste pravidelne cvičiť, mali by ste  v prvom rade vedieť, že vyrysovaná postava a kilá dolu nie sú len o cvičení. Väčšiu časť tvorí aj strava, takže, aby ste nebrzdili svoje úsilie, dávajte si pozor aj v stravovaní. Čomu sa presne vyvarovať nám prezradil osobný tréner Marek Valášek.
 

  • Dbajte na príjem kalórií

Staré známe pravidlo. Musíme spáliť viac ako zjeme, inak to fungovať nebude. „Je dôležité dať si pozor na príjem kalórií, ak máte menší výdaj ako príjem, prichádza k procesu priberania. Dôležitý je kvalitný jedálniček a hlavne množstvo. Správnou stravou si uľahčíte cestu za vysnenou postavou a nebudete stagnovať. Ideálne je, keď si dáte vypracovať jedálny lístok presne na vašu osobu. Ušetrí vám to pár mesiacov driny.“ vysvetľuje na začiatok osobný tréner.
 

  • Vylučujete sacharidy

Väčšina žien hneď pri chudnutí vylúči všetky sacharidy, čo nie je veľmi správne. „Sacharidy nie sú jed ako si väčšina ľudí myslí. Je dobré prijať určité množstvo sacharidov, aby sa nespomalil metabolizmus. Na začiatku chudnutia by som vylúčil biele pečivo a miesto toho by som odporučil celozrnné produkty. Pri chudnutí by som sacharidy postupne dávkoval počas dňa a večer ich konzumáciu obmedzil.“ prezrádza nám Marek.
 

  • Nepodceňujte tuky

Ďalším strašiakom pred plavkovou sezónou sú tuky. Avšak aj tie sú pre naše telo prospešné, len je dôležité vedieť, kedy po nich siahnuť. „Nemám na mysli zákusky, tyčinky či iné lákadlá. Siahajte po zdravých tukoch ako avokádo, oriešky, arašidové maslo, a tak ako pri všetkom je dôležité vedieť množstvo a správne načasovanie počas dňa. Netreba vynechávať pri chudnutí tuky, ale treba rozlíšiť zdravé a nezdravé tuky.“ dopĺňa odborník
 

  • Nedostatočný pitný režim

S každým chudnutím by ste mali dbať na pravidelný pitný režim. Nie nadarmo sa vraví, že hlad je prezlečený smäd. „Bežný štandart by mala byť voda, tá je najzákladnejší faktor pri chudnutí. Odplavuje z tela škodlivé látky a podporuje v ňom tráviace procesy. Vypite aspoň dva litre denne a, samozrejme, vynechajte sladené nápoje. Vymeňte ich za čerstvé freshe.“ hovorí ďalej Marek.

  • Po tréningu slabá strava

To, že pred cvičením by ste sa mali vyvarovať ťažkých jedlál, ktoré spomaľujú trávenie, je asi samozrejmosťou. Ale ani po cvičení to nie je vhodné preháňať s dopĺňaním kalórií. „Po tréningu môže byť chyba aj v nedostatku vyváženého kvalitného jedla. Na vašom tanieri by nemalo chýbať určite mäso a zelenina a po tréningu proteínový nápoj. Dbajte aj na to, aby ste aspoň dve hodiny pred cvičením nič nejedli, vtedy telo siaha na vlastné tukové zásoby“ prezrádza nám odborník.

  • Zradný cheat day

Ak ste ešte nepočuli o cheat day, máme pre vás novinku. Pri chudnutí je dovolený tzv. cheat day, kedy počas dňa môžeme jesť všetko na čo máme chuť. „V prípade, že si tento sviatok spravíte viackrát ako raz za desať dní dostaví sa spomalenie progresu. Ak budete túto zásadu porušovať často, vaše úsilie sa tým úplne pokazí a vaša váha aj postava bude stáť na mieste, prípadne sa ručička na váhe pohne aj smerom nahor“  varuje nás Marek.

Na záver tréner doplnil veľmi dôležitú informáciu, na ktorú pri chudnutí často zabúdame: „Diéta nie je hladovka, ale treba sa naučiť správne jesť.“

 

Autor: Janka Radimáková