Bezpečné a rýchle spaľovanie tuku a chudnutie? Pomôžu tieto potraviny!

Bezpečné a rýchle spaľovanie tuku a chudnutie? Pomôžu tieto potraviny!

 Pre chudnutie je kľúčový vzorec, že výdaj energie musí byť väčší ako príjem. Okrem toho existujú niektoré potraviny, ktoré pomáhajú spaľovať tuk, obsahujú dôležité látky a sú predpokladom bezpečného chudnutia. Čo by vo vašom jedálnom lístku chýbať nemalo?

 1. Veľká dávka zeleniny
Okrem vitamínov a minerálov obsahuje zelenina vlákninu, ktorá zasýti a pomáha pri trávení. Má zásluhu aj na odvádzaní toxických látok z organizmu. Zeleninu konzumujte čerstvú, nakrájanú na malé kúsky a nezabudnite na obľúbený panenský olej (olivový, tekvicový).
 
2. Losos aspoň raz týždenne
Hoci je losos finančne náročnejšou záležitosťou, je pre zdravie prospešný, pretože obsahuje omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú odbúravať tuk. Pozor na spôsob prípravy! Ideálne je grilovanie alebo pečenie na olivovom oleji a vode. Pridajte aromatické bylinky – napríklad bazalku.
 
3. Denne hrsť orechov a semien
Hoci sú orechy pomerne kalorické, mali by sa denne vyskytovať v našom jedálničku. Obsahujú zdravé tuky a kvalitné proteíny, ktoré sú zárukou trvalej straty hmotnosti. Ideálne je, ak sa ich naučíte konzumovať namiesto sladkostí, v horšom prípade spolu s nimi (eliminujete tak ich škodlivý vplyv).
 
4. Panenské oleje
Za studena lisované oleje (olivový, tekvicový, ľanový) dodajú studenej kuchyni skvelú chuť a množstvo živín. Napríklad, tekvicový olej sa podieľa na znížení škodlivého cholesterolu a pomáha pri detoxikácii. Ľanový je zasa vhodný pre ženy v klimaktériu a prospieva srdcu.
 
5. Citrusové plody
Citrusové plody osviežujú a dodávajú živiny. Citrón pozitívne ovplyvňuje metabolizmus, grapefruit je bohatý na vlákninu a drží v normálnej hladine krvný cukor (čo je pri chudnutí dôležité).
 
6. Strukoviny
Šošovica, hrach, fazuľa a ďalšie strukoviny obsahujú vlákninu, kvalitné proteíny a rad prospešných živín. Môžete ich pripraviť na stovky spôsobov, hodia sa do polievok i šalátov. Aby ste sa vyhli nepríjemným „vedľajším“ účinkom, nekonzumujte ich s pečivom.

  •  Tip na záver

Nezabudnite na dostatok tekutín, pohybu a relaxujte!
 
MIMI