Nazbierajte si voňavý lipový kvet. Oceníte ho nielen v zime

Nazbierajte si voňavý lipový kvet. Oceníte ho nielen v zime

Aromatické kvietky lipy majú mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Ak sa rozhodnete natrhať ich vlastnými silami, nezabudnite na niekoľko pravidiel.

Lipové kvietky je najlepšie zbierať tesne po začatí kvitnutia na miestach, kde lipa nie je vystavená napríklad výfukovým plynom z áut. Kvety zbierame za pekného počasia, ideálne popoludní. Lipové kvety sa sušia podobne ako iné liečivé rastliny na suchom mieste. Ak sa rozhodnete pre sušičku, nezabúdajte, že teplota nesmie presiahnuť 40 stupňov Celzia. Po usušení dajte kvety do plátenného vrecúška a skladujte na suchom mieste. V chladných mesiacoch alebo počas prechladnutia môžete benefity lipového kvetu otestovať na vlastnej koži.

Prečo zbierať práve lipový kvet?

Babky bylinkárky vyzdvihovali nielen blahodarne účinky lipového čaju na telo a dušu, ale tešili sa aj z jeho chuti a príjemnej arómy. Siahnite po ňom v situáciách, keď vás trápi prechladnutie či nádcha. Dokonca sa osvedčil aj pri zápaloch priedušiek a horúčkach, pretože podporuje proces potenia a vyplavovanie škodlivých látok z tela. Ak máte produktívny kašeľ, lipový kvet pomáha rozpúšťať hlieny a tým urýchli proces uzdravenia. Už menej sa o lipovom kvete hovorí ako o prostriedku, ktorý je nápomocný pri riešení ťažkostí s močovým ústrojenstvom. Tiež podporuje trávenie a vylučovanie žlče,  čo ocenia ľudia, ktorí majú napríklad žlčové kamene.

Proti nervozite i nespavosti?

Lipové kvety majú blahodarne účinky nielen na telo, ale i psychiku. Ak ste často nervózni, podráždení alebo nemôžete spať, doprajte si šálku lipového čaju. Pocítite príjemné upokojujúce účinky.

Lipové kvety sú účinné aj zvonku

Najčastejšie sa z lipových kvetov pripravuje zápar, ktorý sa pije niekoľkokrát denne. Môže sa dochutiť medom a citrónom. No zápar možno využiť aj zvonku ako skrášľovací prostriedok na pleť alebo vlasy. Ako na to? Primerané množstvo lipového kvetu zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 20 až 30 minút. Potom sceďte a použite na pleť alebo vlasy. Samozrejme, vlasy už potom neoplachujeme.

Pripravte si lipový med

Ak máte lipových kvietkov nadostač, pripravte si z nich med. Na jeho prípravu budete potrebovať asi 0,5 kg umytých lipových kvetov, 4 litre vody, 4 čajové lyžičky kyseliny citrónovej a 2 kg trstinového cukru. Kvety dáme do vody, pridáme kyselinu citrónovú a necháme 24 až 48 hodín odstáť zakryté pokrievkou. Následne precedíme, privedieme k varu a pridáme cukor. Následne pomaly varíme asi 2 hodiny. Jednoducho dovtedy, kým med nezhustne.

-w-