10 potravín pre zdravé srdce a dlhšiu mladosť

10 potravín pre zdravé srdce a dlhšiu mladosť

Tieto potraviny sú prospešné nielen pre fungovanie kardiovaskulárneho systému, ale navyše majú aj schopnosť spomaliť celkové starnutie organizmu.

Chcete si udržať zdravé srdce a vitalitu do vysokého veku? Jedným z predpokladov je aj konzumácia vhodných potravín. Skôr ako si vymenujeme konkrétne potraviny, pozrime sa na výsledky zaujímavej štúdie. Publikoval ju časopis American Journal of Clinical Nutrition ešte pred niekoľkými rokmi. Zo záverov danej štúdie vyplýva, že ľudia, ktorí jedia veľa zeleniny a ovocia, majú zdravší kardiovaskulárny systém a tiež žijú dlhšie. To znamená, že naozaj by sme sa mali riadiť odporúčaniami odborníkov a jesť minimálne 5 až 6 porcií ovocia a zeleniny denne. A ktoré potraviny konkrétne prospievajú srdcu a spomaľujú starnutie?

1. Losos

Táto tučná ryba je bohatá na dôležité omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré disponujú protizápalovými účinkami. Ďalšími dobrými zdrojmi omega-3 tukov sú aj makrely, sardinky či sleď.

2. Vlašské orechy

Vlašské orechy sú takisto jedným z významných zdrojov zdravých omega-3 tukov. Navyše obsahujú aj vitamín E, ktorý je silným antioxidantom. Vitamíny zo skupiny B sú nevyhnutné pre správnu činnosť mozgu a látkovú premenu.

3. Sladké zemiaky

Ak ste ešte nevyskúšali batáty, tak to čo najskôr napravte. Majú príjemne sladkú chuť a môžete ich použiť tak ako klasické zemiaky. V porovnaní s nimi sú však zdravšie a aj rýchlejšie pripravené. Sladké zemiaky sú bohaté napríklad na karotenoidy. Tie predstavujú prevenciu proti zápalom a prostriedok na zlepšenie imunity.

4. Špenát

Špenát je zásobárňou chlorofylu i karotenoidov, teda látok s antioxidačnými účinkami, ktoré chránia srdce a podporujú imunitu.

5. Cibuľa

Cibuľa je bohatá na kvercetín. Ide o významný antioxidant. Sírne zlúčeniny zasa podporujú imunitu.

6. Čučoriedky

Aj čučoriedky patria medzi ovocie bohaté na antioxidanty. Obsahujú prospešné antokyány – chránia cievy, pomáhajú odbúravať tuk a urýchľujú hojenie rán.

7. Cesnak

Cesnak do zdravej výživy nepopierateľne patrí. Sírne zlúčeniny chránia bunky pred poškodením a majú protizápalový účinok.

8. Ananás

V ananáse je zastúpený enzým bromelín, ktorý znižuje zápalové procesy  v tele a má posilňujúce účinky na imunitu. Samozrejme, v ananáse je aj dostatok vitamínu C, ktorý je najdôležitejším antioxidantom.

9. Zázvor

Predností zázvoru je neúrekom. Bojuje proti zápalom, zmierňuje prechladnutie i tráviace problémy.

10. Kurkuma

Ak nemáte doma medzi koreninami kurkumu, skúste to pri najbližšej návšteve obchodu zmeniť. Kurkuma je zásobárňou kurkumínu, teda zlúčeniny disponujúcej protizápalovými účinkami.


-w-