Olivový olej nepatrí iba do šalátu. Na čo všetko je dobrý?

Olivový olej nepatrí iba do šalátu. Na čo všetko je dobrý?

 Olivový olej by nemal chýbať v žiadnej kuchyni, pretože je veľmi cenný pre zdravie. Avšak má aj ďalšie prednosti. Poznáte týchto 10 pozitív?

1. Dodá pocit sýtosti

Najpodstatnejšou zložkou olivového oleja sú nenasýtené tuky. Tie sú nielen zdravé, ale disponujú aj dobrou sýtiacou schopnosťou.

2. Zníži hladinu cholesterolu a riziko vzniku srdcovocievnych chorôb

Už dlho je stredomorská strava označovaná za prínosnú, pretože prospieva srdcu – znižuje hladinu cholesterolu v krvi i vysoký krvný tlak. Podľa štúdií dokonca jedálny lístok s obsahom listovej zeleniny a olivového oleja znižuje riziko vzniku ischemickej choroby srdca a infarktu. Ak k olivovému oleju pridáte veľa rýb, celozrnné produkty, ovocie, zeleninu a s mierou aj červené víno, zlepšíte si celkové zdravie i kondíciu. Aspoň to tvrdia milovníci stredomorskej stravy.

3. Zjemní pokožku

Olivový olej je výbornou ingredienciou aj na zvláčnenie a vyživenie pleti. Skvelú úľavu prinesie aj vysušenej pokožke hlavy, veď lupiny príjemnou záležitosťou nie sú.

4. Hydratuje pery

Olivový olej je dobrým pomocníkom, ak vás trápia popraskané pery. Dokonca si môžete z neho pripraviť zvláčňujúci balzam na pery – zmiešajte olivový olej s rovnakým dielom včelieho vosku. Dajte do malého téglika a nanášajte končekom prsta.

5. Vyčistí pleť

Starí Rimania, Egypťania i Gréci používali na vyčistenie pokožky olivový olej. Naniesli ho na tvár i telo a pokožku masírovali, aby ju dokonale zbavili nečistôt. Skúste to aj vy.

6. Pokožku spevní

S pribúdajúcim vekom pokožka vädne. Tento proces však môžete spomaliť pravidelným používaním olivového oleja. Obsahuje skvalén, ktorý má vplyv aj na elasticitu pokožky, spevňuje ju a rozjasňuje.

7. Zmierňuje celulitídu

Pravidelné používanie pílingu s obsahom olivového oleja, trstinového cukru alebo morskej soli, alebo kávy je dobrou voľbou na zmiernenie celulitídy. Zmiešajte olej napríklad s trstinovým cukrom a oblasť postihnutú celulitídou masírujte krúživými pohybmi. Nechajte pôsobiť a opláchnite.

8. Prospieva vlasom

Ak si aspoň raz do týždňa nanesiete olivový olej po celej dĺžke vlasov a túto masku necháte aspoň hodinu pôsobiť, vaše vlasy budú zdravé, hebké a plné života. Nezabudnite, že vždy je dobré olivový olej mierne zahriať a potom vlasy prikryť igelitom.

9. Odstráni mejkap

Olivový olej na vatovom tampóne je výbornou náhradou bežných odličovacích prostriedkov. Dokonca ho možno bez problémov používať aj v okolí očí – citlivejšiu pokožku vyčistí i krásne zjemní.

10. Zlikviduje nálepky a žuvačky

Ak sa chcete zbaviť nálepky z akéhokoľvek povrchu, potrite ju olivovým olejom a jemne ju zlúpte. To isté platí aj pre žuvačky napríklad na koženej sedačke.

-w-