Naše telo potrebuje chlorofyl

Naše telo potrebuje chlorofyl

Odborníci upozorňujú, že trávime málo času na slnečnom svetle. V dôsledku toho nám chýba napríklad vitamín D alebo máme sklony k depresii. O chlorofyle sa často hovorí ako o „tekutom svetle“, ktoré je pre zdravie človeka veľmi dôležité.

Chlorofyl je zelené farbivo, ktoré sa nachádza v rastlinách. Je skvelým prostriedkom pre krvotvorbu, pretože podporuje tvorbu červených krviniek a vôbec zlepšuje kvalitu krvi. To však nie je všetko. Je bojovníkom proti škodlivým látkam v ľudskom organizme, detoxikuje pečeň i črevá, posilňuje obranyschopnosť, pomáha hojiť rany, odstraňuje únavu atď. Chlorofyl je v podstate zdrojom energie, ktorý nám ponúkajú rastliny. Kde ho nájdete?
Chlorofyl obsahujú všetky rastliny. Obzvlášť bohatá na toto farbivo je listová zelenina a niektoré bylinky, ktoré väčšina z nás považuje za burinu.

Poznáte zdroje chlorofylu? Okrem zeleného farbiva majú aj ďalšie pozitíva

  • Špenát je bohatý na železo a tiež látky, ktoré podporujú zdravie zraku. Obsahuje vitamín A, C, skupiny B, K, vlákninu a ďalšie látky.
  • Kel znižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje trávenie, pretože obsahuje veľa vlákniny. Zároveň podporuje celkovú obranyschopnosť.
  • Púpava nie je vhodná len na prípravu púpavového medu alebo sirupu. Lístky tejto rastlinky sú chutné a zdraviu prospešné aj čerstvé. Pokojne ich použite do šalátov. Mladé výhonky sú menej horké.
  • Žihľava má na organizmus človeka mnoho pozitívnych účinkov. Je bojovníčkou proti reume, posilňuje srdcovocievny systém, očisťuje, podporuje činnosť metabolizmu atď. Niektorí ju považujú za ešte zdravšiu, ako je napríklad špenát. Lístky žihľavy chutia vynikajúco v kombinácii s olivovým olejom alebo čerstvou citrónovou šťavou. Okrem žihľavy je bohatým zdrojom chlorofylu aj ďatelina a skorocel.
  • Hrach je nielen bohatou zásobárňou chlorofylu, ale aj bielkovín. Navyše obsahuje vitamíny zo skupiny B, draslík, horčík, vápnik, vlákninu a ďalšie látky.
  • Petržlenová vňať dochutí najrozličnejšie pokrmy. Obsahuje chlorofyl, vitamín C, železo, vápnik, draslík atď. Ak ju budete jesť pravidelne, tak napríklad posilníte imunitu, zbavíte sa zápalov a infekcií, prečistíte si obličky či posilníte kosti.
  • Brokolica obsahuje minimálne množstvo kalórií, ale veľa energie. Je bohatá na vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a chráni pred vznikom ochorení.

-w-