Kapucínka si poradí s chrípkou i zápalmi močového mechúra

Kapucínka si poradí s chrípkou i zápalmi močového mechúra

Trápi vás často chrípka, prechladnutie alebo zápal močového ústrojenstva? Kapucínka má antibiotické účinky a pomôže vám rýchlejšie sa ich zbaviť.

Má viacero pozitívnych účinkov

Po čaji alebo tinktúre z kapucínky siahnite v chrípkovom období. Pôsobí ako prírodné antibiotikum, a teda vám pomôže chrípku a prechladnutie rýchlejšie prekonať. Úľavu prináša aj pri zápaloch močového ústrojenstva a využíva sa aj pri niektorých gynekologických problémoch. V týchto prípadoch môžete pridať tinktúru z rastliny do urologického alebo ženského čaju.

Vitamín C posilní imunitu

Navyše v čerstvej podobe obsahuje aj dostatok vitamínu C, ktorý plní v tele mnoho dôležitých funkcií. Nedostatok céčka sa prejavuje zvýšenou únavou, zlým hojením rán, problémami s pokožkou atď. Jeho zásoby môžete doplniť aj konzumáciou kapucínky. Je vhodná na celkové posilnenie obranyschopnosti.

Čo všetko z nej môžete použiť?

Mladé lístky a tiež pestrofarebné kvety rastlinky môžete použiť do šalátu, nátierok, polievok alebo ako súčasť obložených chlebíčkov. Svojou chuťou pripomínajú reďkovku. Semienka sa využívajú ako náhrada chrenu.

  • Podrvené semienka odstránia z tela parazity

Rozdrvené semená kapucínky väčšej majú schopnosť odstrániť z organizmu napríklad hlísty. Možno ich použiť aj ako korenie, ktoré pozitívne ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu.

  • Šťava z kapucínky na močové cesty

Ak máte k dispozícii čerstvú vňať tejto rastlinky a potrebujete sa zbaviť zápalu močových ciest, pripravte si šťavu z množstva približne 30-50 gramov.

  • Odstraňuje lupiny

Neviete sa zbaviť lupín? Tonikum z kapucínky zriedené s vodou naneste na pokožku hlavy, nechajte 10-15 minút pôsobiť a opláchnite.

Domáca tinktúra z kapucínky

Tinktúru z kapucínky možno zakúpiť v špecializovaných obchodoch, alebo si ju vyrobiť doma. Na prípravu potrebujete čerstvé listy a kvety kapucínky a domácu pálenku. Jeden diel rastliny zalejte 4 dielmi pálenky, nádobu uzatvorte a nechajte odpočívať 14 dní. Potom tinktúru preceďte.

Pestovanie kapucínky zvládne každý

Semienka kapucínky je najlepšie vysádzať priamo do zeme. Vhodným obdobím je mesiac máj. Kapucínka je nenáročná na pôdu. Vraj čím je pôda chudobnejšia, tým má pestrofarebnejšie kvety. Doprajte jej však miesto, kde je dostatok slnka a tepla. Nezabúdajte na zálievku. Vodu vždy doplňte, keď je hlina mierne suchá.

Náš tip: Tvarohová nátierka s kapucínkou
Na prípravu budete potrebovať jemný tvaroh, obľúbený tavený syr, listy kapucínky, reďkvičku, soľ a korenie. Tvaroh a syr vymiešajte dohladka, pridajte nakrájané lístky kapucínky a reďkvičku. Dochuťte soľou a korením.

-w-