Kombucha je nápoj, ktorý chutí i pomáha

Kombucha je nápoj, ktorý chutí i pomáha

 

Kombucha je známa tisíce rokov. Stretávame sa s ňou v čínskych, japonských, ruských i taiwanských povestiach. Už v tých dobách bola kombucha uctievaná pre svoje účinky a lahodnú chuť. V Číne bola považovaná za nápoj, ktorý prináša nesmrteľnosť.
 
Čo je kombucha?
Ak ste už niekedy ochutnali kombuchu, určite ste postrehli, že svojou chuťou a čiastočne i vzhľadom pripomína šampanské. Je to v podstate šumivý nápoj, ktorý sa stáva trendom. Tvorí ju veľké množstvo pozitívnych baktérií a mikroorganizmov, ktoré sa označujú Medusomyces Gisevii. Zložky obsiahnuté v kombuche sú súčasťou rozsiahlych kvasných procesov, počas ktorých vzniká mnoho zdraviu prospešných látok.
 
Kombucha je plná živín
Výsledkom kvasenia, ktoré v rámci zložiek kombuchy prebieha, je produkcia celého spektra živín, ktoré majú pre človeka skvelé účinky. Základom je široká škála vitamínov skupiny B, vitamínu D, E a K. Z minerálov sú zastúpené, napríklad železo, vápnik, horčík, zinok atď. K ďalším významným zložkám patria kyselina mliečna, viaceré enzýmy, polysacharidy, priaznivé baktérie a kofeín.
 
Pre očistu i regeneráciu
Zložky, ktoré kombucha obsahuje, sú vhodné pre očistu i regeneráciu organizmu. Nápoj má množstvo zdravotných výhod. Pomáha zlepšiť trávenie, posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha zmierniť psychické problémy. Je výborným zdrojom energie. Napriek tomu, že kombucha sa zaraďuje do kategórie populárnych výživových doplnkov, nesmie sa to s jej konzumáciou preháňať. Odborníci upozorňujú, že vo väčších dávkach môže byť toxická (alergia, nevoľnosť, poškodenie pečene), preto sa snažte kombuchu konzumovať s mierou.
 
Buďte opatrní pri domácej výrobe kombuchy
Kombucha sa dá vyrobiť aj v domácich podmienkach, ale pri nedostatočne sterilnom prostredí môže byť kontaminovaná inými škodlivými baktériami, a tým pádom môže byť nebezpečná. Preto radšej konzumujte hotovú kombuchu, ktorú nájdete v špecializovaných predajniach.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, Carlos Porto