Ochutnali ste už horké tekvičky?

Ochutnali ste už horké tekvičky?

Horké tekvičky pochádzajú z tropických oblastí. Ich domovom je Afrika, Ázia, Južná Amerika, kde sa využívajú ako potravina i prostriedok domácej medicíny, ktorý slúži k liečbe širokého spektra zdravotných problémov.

Ako horké tekvičky spoznať?

Rastlina Momordica charantia je popínavá rastlina, ktorá sa podobá viniču. Zaujímavosťou sú listy, ktoré sú po okrajoch zubaté. Plody tejto tekvičky sa podobajú našim uhorkám. Mladé tekvičky majú jasnozelenú farbu, symbolom zrelosti je oranžovo-žltý odtieň. Sú bohaté na horčiny, ktoré majú hlavný podiel na chuti týchto plodov.

Listy a plody slúžia na prípravu odvaru i tinktúry

V krajinách, odkiaľ horké tekvičky pochádzajú, sa využívajú ako liečebný prostriedok. Na tejto účel sú použiteľné najmä listy a plody, z ktorých sa pripravujú odvary, čerstvé šťavy, tinktúry alebo sú k dispozícii aj vo forme kapsúl. Odvar sa odporúča piť jeden až dvakrát denne po jednej šálke, tinktúra sa užíva v množstve 1 až 3 ml raz, dvakrát denne. Pri užívaní výživových doplnkov z tejto rastliny treba postupovať podľa pokynov výrobcu.

Obyvateľstvo Amazónie využíva tekvičky v liečiteľstve

Domorodé obyvateľstvo v oblastiach okolo rieky Amazonky pestuje horké tekvičky na svojich políčkach. Čaj pripravený z lístkov rastliny slúži pre liečbu plynatosti, cukrovky, bojuje proti hepatitíde, osýpkam a vysokej horúčke. Obklady sa hodia k dezinfekcii a lepšiemu hojeniu rán a drobných vredov. Pravidelné pitie odvaru vypudí z tela parazity. V brazílskej medicíne sú tekvičky prostriedkom, ako zmierniť menštruačné problémy. V minulosti slúžili na vyvolanie potratu, ale aj ako afrodiziakum.

Účinky Momordica charantia v kocke

Odvary a kapsule z výťažkov rastliny majú protirakovinové, antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Odporúčajú sa ako prevencia alebo podporný liečebný prostriedok pri stavoch chrípky, osýpkach, zlom trávení a cukrovke. Šťava z plodov pomáha rovnako spoľahlivo pri spomínanom diabete, vysokej hladine cholesterolu v krvi, zlom trávení a črevných parazitoch.

Pre koho nie sú horké tekvičky vhodné?

Absolútne nevhodné je užívanie výživových doplnkov z horkých tekvičiek počas dojčenia a najmä tehotenstva, pretože rastlina môže spôsobiť potrat. Hoci sa podľa tradičnej medicíny odporúča užívanie pri cukrovke, odborníci radia, konzultovať podávanie preparátov s lekárom, nakoľko horké tekvičky znižujú hladinu krvného cukru.

MIMI
Obrázok: flickr.com, Eric Hunt