Kimbino radí: Ako na zdravšie a lacnejšie stravovanie

Kimbino radí: Ako na zdravšie a lacnejšie stravovanie

Jedlo je súčasťou nášho každodenného života. Mali by sme preto dbať na jeho kvalitu, pretože vo veľkej miere ovplyvňuje naše zdravie. Ako sa k svojmu telu chováme, tak sa nám aj odvďačí. Naša strava by mala obsahovať všetky zložky, ktoré naše telo potrebuje. Ako sa teda správne stravovať aby si následky neodnieslo zdravie a ani peňaženka?

Čo by mal obsahovať správny jedálniček
Odpoveďou sú makroživiny. Medzi makroživiny patria tuky, cukry a bielkoviny a tie by mali byť zastúpené v každom jedle. Samozrejme neplatí, že raňajky musia obsahovať toľko bielkovín čo večera, alebo večera toľko sacharidov čo obed. Dôkladné je prijať potrebné množstvo makroživín za deň, ideálne ak v prípade raňajok sú sacharidy vo väčšom množstve a na večeru v menšom. Ak si to premietneme do čísel, makroživiny by mali byť zastúpené nasledovne:

  • cukry (sacharidy) by mali obsahovať 55 - 60% z denného jedálnička,
  • tuky 25 - 30% z denného jedálnička,
  • bielkoviny 15 - 25 % z denného jedálnička a teda najmenšie množstvo.

Okrem makroživín zohrávajú významnú úlohu v jedálničku vitamíny a minerály. Vedeli ste, že rozoznávame až 13 základných vitamínov? Väčšinu z nich si naše telo nedokáže vytvoriť a preto mu musíme pomáhať nielen vitamínmi vo forme tabletiek ale aj správnou výživou. V nasledujúcej tabuľke si uvedieme niekoľko príkladov vitamínov a v ktorých bežných potravinách ich nájdeme.


 

 Plánujte!
Aby ste si boli istý, že ste dodržali všetky zásady správneho stravovania a prijali potrebné živiny, urobte si jedálniček aspoň na týždeň vopred a jedlo si dopredu chystajte. Všetko čo budete potrebovať si spíšte na papier a aby to nezaťažilo vašu peňaženku pozrite, si kde majú dané potraviny práve v akcii. Ak ste chceli napríklad kuracie mäso a v Kauflande ho nemajú, prelistujte si aj iný napríklad Tesco leták. Ak si pozriete letáky z obchodov na okolí, určite nájdete väčšinu potrebných potravín v akcii a môžete tak ušetriť nemalé peniaze.

Dôležitým štartom do dňa sú raňajky. V prípade že ráno zaspíte, raňajky si zoberte so sebou do práce. Keďže budú nachystané neodradí vás ani zdĺhavá príprava. Ak by ste raňajky preskočili, neskôr vás môže zastihnúť vlčí hlad a zjete aj to, čo by ste v inom prípade nezjedli. Ideálnym štartom do dňa sú ovsené vločky s jogurtom a ovocím, ktoré zabezpečia dostatočný prísun sacharidov a vlákniny, ovocie sa zase postará o vitamíny.

Desiata nie je len výhradou školákov a nemali by sme na ňu zabúdať. Je dôležitou súčasťou jedálnička a jej príprava vás nemusí stáť veľa času a už vôbec nie peňazí. Chutnou desiatou môže byť obľúbené ovocie, ktoré si pred odchodom do práce hodíte do tašky.

Obed  by mal tvoriť najväčšiu porciu z jedálnička a zasýtiť vás na celé popoludnie, až kým neprídete z práce domov. Výdatný obed by mal obsahovať porciu bielkovín, napríklad kuracie mäso, prílohu zo sacharidov, napríklad ryžu či zemiaky a netreba zabudnúť opäť na zeleninu kvôli vitamínom a minerálom, napríklad v podobe brokolice.

Popoludní je opäť čas doplniť si energiu. Čo by ste povedali na misku celozrnných cereálií s mliekom a orechami? Tomu určite neodoláte.

Na záver dňa je dobré dopriať si ľahké jedlo, ktoré nezaťaží žalúdok na noc, ale zároveň aby nám v ňom neškvŕkalo. Dobrou voľbou je šalát podľa vlastných chutí. Ak vám nechutí len čistá zelenina vyskúšajte zmiešať cherry paradajky, rukolu, hlávkový šalát a k tomu balkánsky syr so schwarzwaldskou šunkou. Šalát polejte olivovým olejom, posypte korením, soľou a premiešajte.

A aby sme si počas dňa niečím sladkým pochutili, doprajte si aj nejakú maškrtu. Napríklad Lidl prichádza každý týždeň s novými akciami z rôznych kútov sveta. Vyskúšajte niečo nové a potešte tak svoje chuťové bunky. Ideálne je, ak si takúto dobrotu vychutnáte ešte v prvej polovičke dňa.

Prečo radí práve Kimbino? Kimbino je webová stránka zameraná na akciové letáky a katalógy rôznych obchodných reťazcov. Jeho cieľom je prispievať k ochrane životného prostredia a ku zdravšiemu stravovaniu ľudí za prijateľné ceny. Kimbino pozná zľavy a môžete ich nosiť so sebou vďaka mobilnému telefónu kdekoľvek pôjdete.