Tekvica Hokkaido - zdravý zázrak jesene

Tekvica Hokkaido - zdravý zázrak jesene

Je vhodná na posilnenie sleziny, slinivky brušnej a žalúdka (ukážkový recept je uvedený nižšie). Tekvica vytvára guľovité oranžové plody s príjemnou aromatickou dužinou. Obsahuje provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, vlákninu a pre svoj obsah sacharidov je vhodná i pre diabetikov . Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo a sodík. V semenách sa nachádza zinok. Hokkaido stačí dobre umyť, nečistoty odkrojiť a netreba ju šúpať.

Tekvica Hokkaido na rozdiel od klasickej  nenarastie do gigantických rozmerov, má v priemere okolo 10-30 cm a tak je jej spracovanie omnoho príjemnejšie. Má sýto oranžovú farbu, príjemne aromatickú dužinu.

Je ľahko stráviteľná, má nízky energetický obsah, takže ju dietológovia odporúčajú do redukčných diét. Má silné diuretické (močopudné) účinky, čím prispieva k čisteniu organizmu. Obsahuje len veľmi málo sodíka a veľa draslíka, a to je vhodné pri hypertenzii (vysokom krvnom tlaku). Obsahuje veľké množstvo karoténu, má vysoký podiel dužiny a len 21 kcal/100 g. Obsahuje veľa bielkovín, vápnika, železa, provitamínu A, vitamínu C a cenných vitamínov skupiny B. V semenách  sa nachádza  veľmi prospešný zinok.

Má sýtu sladkastú chuť pripomínajúcu jedlé gaštany. V makrobiotike patrí oddávna k zelenine, ktorá pomáha pri poruchách funkcie žalúdka, ochoreniach sleziny a pankreasu, liečbe cukrovky. Jej semienka rovnako ako u iných tekvíc pomáhajú pri ťažkostiach s prostatou, pretože obsahujú veľa zinku.

Plody sa dajú dlhodobo skladovať na chladnejšom mieste (chladnička, pivnica), alebo ju môžeme pokrájať a uchovať v mrazničke. Hokkaido sa pri spracovaní väčšinou nešúpe, šupka je veľmi tvrdá, ale pri varení či pečení rýchlo zmäkne. Tekvica sa len umyje, rozkrojí a odstránia sa semienka.

Receptov na jej úpravu je veľa, najjednoduchšim a veľmi chutným je však:

  • Pečené hokaido

  Umytej tekvici odkrojíme okvetný zbytok a stonku, prekrojíme na polovice, vydlabeme. Nakrájame na mesiačiky. V pekáči či jenskej mise pokvapkáme olejom (najlepšie olivovým), môžeme osoliť a okoreniť a pečieme domäkka. Konce sú až tmavé - skaramelizované. Podávame teplé i studené. 

  • Polievka Hokaido

Potrebujeme:

  • tekvicu Hokaido
  • cibuľu
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • cesnak 1 strúčik
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • smotana na zjemnenie

Postup:

Na oleji opražíme do sklovita cibuľu, pridáme cesnak, potom postupne nakrájanú tekvicu so šupkou bez jadierok, mrkvu a tiež nakrájaný zemiak. Podľa chuti môžeme pridať aj kurkumu. Podusíme, zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a uvaríme do mäkka. Hotovú polievku rozmixujeme do hladka a podávame ozdobené s kyžicou smotany a petržlenovou vňaťou. Poprípade môžeme pokvapkať tekvicovým olejom.

 Dobrú chuť!