Jemný krém z medvedieho cesnaku, chrumkavé králičie pirohy, vlašské orechy

4 porcie

Krém z medvedieho cesnaku:

  • 200 g medvedieho cesnaku
  • 1 l šľahačky 33%
  • soľ, korenie
  • 40 g creme fraiche alebo kyslej smotany
  • muškátový orech


Králičia plnka do pirohov:

  • 200 g králičieho stehna bez kostí
  • 40 g údenej slaniny
  • 40 g cibule
  • 50 g mrkvy
  • 40 g petržlenu
  • 5 cl olivového oleja
  • nové korenie a celé čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 6 cl bieleho vína


Chrumkavé pirohy:

  • 400 g zemiakov
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 3 dcl oleja na vyprážanie
  • štipka soli
  • 50 g vlašských orechov
  • 40 g pažítky


Krém z medvedieho cesnaku:
Necháme zovrieť šľahačku, osolíme, pridáme koreniny.
Do zohriatej šľahačky pridáme umytý medvedí cesnak a chvíľku povaríme! Nevaríme dlho, aby nám zostal krásne zelený, pridáme kyslú smotanu, ochutíme.
Rozmixujeme mixérom, prípadne prepasírujeme cez sitko.

Králičia plnka do pirohov:
Králičie mäso sprudka opečieme zo všetkých strán, vyberieme ho a v tom istom hrnci opečieme na olivovom oleji cibuľu  a slaninu nakrájanú na kocky, pridáme mrkvu, petržlen, cesnak, soľ a korenie, urestujeme, pridáme víno a necháme odpariť.  Nakoniec vložíme králičie mäso, podlejeme troškou vody a zakryté pečieme v rozohriatej rúre na 180 C do mäkka. Môžeme dusiť aj na sporáku.
Vyberieme mäso a nasekáme ho na malé kúsky. Zvyšnú zmes dáme do sitka a necháme stiecť šťavu. Trošku masy rozmixujeme a pridáme k nasekanému králičiemu mäsu, ochutíme a hotovou zmesou (plnkou) budeme plniť pirohy.

Chrumkavé pirohy:
Zemiaky uvaríme v šupke, ideálne deň vopred.
Ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku a vajce, osolíme,
vypracujeme cesto.
Vyvaľkáme asi na pol centimetrovú výšku a pohárom o priemere cca 3-4 cm
vykrojíme krúžky. Do stredu dáme plnku a zalepíme pirohy.
Hotové pirohy vyprážame v oleji, hneď po vypražení ich obalíme v rozomletých vlašských orechoch a podávame do polievky. Ozdobíme nasekanou pažítkou a nasekanými vlašskými orechmi.