Chrumkavé králičie pirohy a krém z medvedieho cesnaku

Chrumkavé králičie pirohy a krém z medvedieho cesnaku

Tento recept je skvelou voľbou na sezónne menu, kombinujúce chuť medvedieho cesnaku, králičieho mäsa a vlašských orechov. Je ideálny na jar, keď je medvedí cesnak v plnej sile a čerstvosti.

Jemný krém z medvedieho cesnaku

Ingrediencie:

  • 200 g medvedieho cesnaku

  • 1 l šľahačky (33 %)

  • soľ, korenie

  • 40 g creme fraiche alebo kyslej smotany

  • muškátový orech​

Postup:

  1. Nechajte zovrieť šľahačku, osolte a pridajte koreniny.

  2. Do zohriatej šľahačky pridajte umytý medvedí cesnak a krátko povarte, aby zostal krásne zelený.

  3. Pridajte kyslú smotanu, ochutnajte a podľa potreby dochuťte.

  4. Rozmixujte mixérom alebo prepasírujte cez sitko do hladka.​

Králičia plnka do pirohov

Ingrediencie:

  • 200 g králičieho stehna bez kostí

  • 40 g údenej slaniny

  • 40 g cibule

  • 50 g mrkvy

  • 40 g petržlenu

  • 5 cl olivového oleja

  • nové korenie a celé čierne korenie

  • 1 strúčik cesnaku

  • 6 cl bieleho vína​

Postup:

  1. Králičie mäso sprudka opečte zo všetkých strán, potom ho vyberte.

  2. V tom istom hrnci opečte na olivovom oleji nakrájanú cibuľu a slaninu na kocky.

  3. Pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen, cesnak, soľ a korenie, restujte.

  4. Pridajte víno a nechajte odpariť.

  5. Vložte späť králičie mäso, podlejte trochou vody a zakryté pečte v rozohriatej rúre na 180 °C do mäkka.

  6. Mäso vyberte, nasekajte na malé kúsky.

  7. Zvyšnú zmes preceďte cez sitko, šťavu nechajte stiecť.

  8. Trochu zmes rozmixujte a pridajte k nasekanému králičiemu mäsu.

  9. Ochutnajte a hotovou zmesou plňte pirohy.​

Chrumkavé pirohy

Ingrediencie:

  • 400 g zemiakov

  • 150 g polohrubej múky

  • 1 vajce

  • 3 dcl oleja na vyprážanie

  • štipka soli

  • 50 g vlašských orechov

  • 40 g pažítky​

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke, ideálne deň vopred.

  2. Ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.

  3. Pridajte múku, vajce, soľ a vypracujte cesto.

  4. Vyvaľkajte na pol centimetrovú výšku a pohárom o priemere cca 3–4 cm vykrojte krúžky.

  5. Do stredu dajte plnku a zalepte pirohy.

  6. Vyprážajte v horúcom oleji do zlatista.

  7. Po vypražení ich obalíte v rozomletých vlašských orechoch.

  8. Podávajte s jemným krémom z medvedieho cesnaku, ozdobené nasekanou pažítkou a vlašskými orechmi.