
Chrumkavé králičie pirohy a krém z medvedieho cesnaku
Tento recept je skvelou voľbou na sezónne menu, kombinujúce chuť medvedieho cesnaku, králičieho mäsa a vlašských orechov. Je ideálny na jar, keď je medvedí cesnak v plnej sile a čerstvosti.
Jemný krém z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
-
200 g medvedieho cesnaku
-
1 l šľahačky (33 %)
-
soľ, korenie
-
40 g creme fraiche alebo kyslej smotany
-
muškátový orech
Postup:
-
Nechajte zovrieť šľahačku, osolte a pridajte koreniny.
-
Do zohriatej šľahačky pridajte umytý medvedí cesnak a krátko povarte, aby zostal krásne zelený.
-
Pridajte kyslú smotanu, ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
-
Rozmixujte mixérom alebo prepasírujte cez sitko do hladka.
Králičia plnka do pirohov
Ingrediencie:
-
200 g králičieho stehna bez kostí
-
40 g údenej slaniny
-
40 g cibule
-
50 g mrkvy
-
40 g petržlenu
-
5 cl olivového oleja
-
nové korenie a celé čierne korenie
-
1 strúčik cesnaku
-
6 cl bieleho vína
Postup:
-
Králičie mäso sprudka opečte zo všetkých strán, potom ho vyberte.
-
V tom istom hrnci opečte na olivovom oleji nakrájanú cibuľu a slaninu na kocky.
-
Pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen, cesnak, soľ a korenie, restujte.
-
Pridajte víno a nechajte odpariť.
-
Vložte späť králičie mäso, podlejte trochou vody a zakryté pečte v rozohriatej rúre na 180 °C do mäkka.
-
Mäso vyberte, nasekajte na malé kúsky.
-
Zvyšnú zmes preceďte cez sitko, šťavu nechajte stiecť.
-
Trochu zmes rozmixujte a pridajte k nasekanému králičiemu mäsu.
-
Ochutnajte a hotovou zmesou plňte pirohy.
Chrumkavé pirohy
Ingrediencie:
-
400 g zemiakov
-
150 g polohrubej múky
-
1 vajce
-
3 dcl oleja na vyprážanie
-
štipka soli
-
50 g vlašských orechov
-
40 g pažítky
Postup:
-
Zemiaky uvarte v šupke, ideálne deň vopred.
-
Ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
-
Pridajte múku, vajce, soľ a vypracujte cesto.
-
Vyvaľkajte na pol centimetrovú výšku a pohárom o priemere cca 3–4 cm vykrojte krúžky.
-
Do stredu dajte plnku a zalepte pirohy.
-
Vyprážajte v horúcom oleji do zlatista.
-
Po vypražení ich obalíte v rozomletých vlašských orechoch.
-
Podávajte s jemným krémom z medvedieho cesnaku, ozdobené nasekanou pažítkou a vlašskými orechmi.