Hrušky

Hrušky

Hrušky sa pestujú už tisícročia. História pestovaných hrušiek je takisto zložitá ako iných ovocných stromov. Na vzniku pestovaných hrušiek sa podieľalo minimálne päť planých druhov. Aj dnes sa občas zamieňa splanená kultúrna hruška s najčastejšou európskou hruškou planou, ktorá rastie od Krymu až po pyrenejský polostrov. Dužinatý plod hrušky planej je drobného guľovitého tvaru na dlhej stopke a splanené kultúrne hrušky si udržujú zreteľný hruškovitý tvar plodu na kratšej stopke. Okrem toho pri planých hruškách sa vyskytujú aj tróne - skrátené konáre zakončené ostrým vrcholom.

 
Hrušky patria medzi ružovité, sú to opadavé stromy s vysoko nasadenou korunou a dorastajú do výšky až dvadsiatich metrov. Svoju domovinu mali v južnej Európe až severnej Indii, no veľmi dávno sa dostali do miernych podnebných pásiem. V súčasnosti je známych vyše 5000 odrôd - od muštových hrušiek s rozličným obsahom kyselín a trieslovín až po najjemnejšie druhy stolových hrušiek. Jednotlivé odrody môžu mať zelený, žltý alebo červený odtieň.
 
Plody hrušiek, malvice s charakteristickým hruškovitým tvarom obsahujú okrem približne 80 a viac percent podielu veľa (vyše 10 percent) sacharidov, vlákninu, ovocné kyseliny, provitamín A, niektoré vitamíny skupiny B, trochu vitamínu C, stopové množstvá vitamínu E, kyselinu listovú a minerálne látky - železo, vápnik, draslík, fosfor i horčík. Ako ostatné druhy ovocia, aj hrušky majú dôležité miesto v plnohodnotnej výžive človeka.
 
Hrušky vo všeobecnosti nemajú také dobré skladovacie schopnosti ako jablká, ale existujú tvrdšie odrody, vhodné aj na zimné skladovanie.
 
Využitie v kuchyni
 
Surové hrušky určené na jedenie ak sú zrelé, sú na hmat poddajné. Hrušky na varenie sa používajú predovšetkým na kompóty, v menšom množstve sa dajú zmraziť. Uplatnia sa aj v sladkých pudingoch, nákypoch alebo ako plnka do koláčov. Kombinujú sa aj s iným ovocím. Po ošúpaní hrušky veľmi rýchlo oxidujú, a preto ich hneď musíme ponoriť do vody s pridaním kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy, ktoré zabraňujú hnednutiu ovocia. Niektoré odrody hrušiek majú iba zvyšky jadrovníkov a môžu sa variť vcelku.
 
Recepty
 
Krehký koláč s hruškami
 
Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 100 g masla, 3 lyžice mlieka, soľ, 4 veľké zrelé hrušky, 250 ml sladkej smotany, 2 žĺtka, 30 g práškového cukru, lyžicu koňaku alebo rumu.
 
Múku preosejeme, pridáme štipku soli, maslo a spracovávame cesto za postupného pridávania mlieka. Z cesta urobíme guľu a necháme v chladničke pol hodiny odpočívať. Zo smotany, cukru, žĺtkov, alkoholu a cukru ušľaháme krém. Hrušky olúpeme, rozkrojíme pozdĺžne na polovice, odstránime jadrá. Hrušky sa kladú na predpečené cesto, ktoré sme piekli v okrúhlej tortovej forme, stranou hore okolo obvodu. Zalejeme krémom a pečieme ešte asi 30 minút v dobre vyhriatej rúre.
 
Hrušky v čokoláde
 
Potrebujeme: 8 polovíc veľkých zaváraných hrušiek, malinový lekvár, šľahačkovú smotanu, tabuľku čokolády.
 
Hrušky necháme odkvapkať, uložíme na tanier a do jamiek dáme po lyžičke lekváru. Roztopíme čokoládu, polejeme ňou hrušky a zdobíme vyšľahanou osladenou šľahačkou.
 
Hruškový koláč s orechami
 
Potrebujeme: 100 g práškového cukru, 100 g polohrubej múky, lyžicu oleja, 2 hrušky, 4-5 lyžíc nahrubo nasekaných jadier vlašských orechov.
 
Z bielkov a lyžice vody ušľaháme tuhý sneh a postupne do neho zašľahávame cukor, žĺtky, preosiatu múku a olej. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Hrušky očistíme, vykrojíme jadrovníky, pokrájame na plátky, poukladáme na cesto. Zasypeme nasekanými orechami a v predhriatej rúre pomaly upečieme. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.