Čokoláda, ktorá lieči? Toto sú účinky horkej čokolády na mozog, pamäť a psychiku

Čokoláda, ktorá lieči? Toto sú účinky horkej čokolády na mozog, pamäť a psychiku

Horká čokoláda nie je len pochúťka pre chuťové poháriky, ale aj silná podpora pre zdravie mozgu. Mnohé štúdie naznačujú, že kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa môže mať pozitívny vplyv na mozgové funkcie, koncentráciu a dokonca aj náladu. Nie je to však len mozog, ktorý profituje z tejto pochúťky, keďže dobrá horká čokoláda pre zdravie dokáže oveľa viac. Čo všetko ukrýva a aké sú jej benefity?

Horká čokoláda - účinky (nielen) na mozog

Účinky horkej čokolády na mozog súvisia najmä s obsahom flavonoidov – rastlinných zlúčenín, ktoré podporujú prekrvenie mozgu a tým aj jeho lepšie fungovanie. Pravidelná, ale rozumná konzumácia horkej čokolády môže zlepšiť prietok krvi do mozgu, kognitívne schopnosti, rýchlosť spracovania informácií a sústredenie.

Flavonoidy tiež podporujú tvorbu nových neurónových spojení, čo môže byť kľúčové najmä v prevencii neurodegeneratívnych ochorení ako Alzheimerova choroba.

Ďalšie benefity horkej čokolády sú:

  • Podpora dobrej nálady – čokoláda stimuluje uvoľňovanie endorfínov a serotonínu.
  • Zníženie stresu – vďaka obsahu horčíka a antioxidantov pôsobí upokojujúco.
  • Zvýšenie energie a pozornosti – obsahuje teobromín a malé množstvo kofeínu.

Všetky tieto účinky sú však viazané na kvalitnú horkú čokoládu s obsahom kakaa aspoň 70 % – nie na bežné sladké tabuľky plné cukru a mlieka.

Čokoláda a pamäť - alebo čokoládou proti zabúdaniu

Je dokázané, že čokoláda môže podporiť krátkodobú aj dlhodobú pamäť. Štúdie ukazujú, že po konzumácii horkej čokolády sa zlepšuje verbálna pamäť, pozornosť a schopnosť riešiť problémy. To robí horkú čokoládu zaujímavým "mozgovým palivom", a preto ju mnohí lekári a odborníci odporúčajú hlavne pre študentov, profesionálov či seniorov.

Dokonca sa skúma jej potenciál v rámci liečby mierneho kognitívneho úpadku.

Antioxidanty v horkej čokoláde a ich význam

Antioxidanty v horkej čokoláde, predovšetkým spomínané flavonoidy, chránia mozgové bunky pred oxidačným stresom. Ten môže v dlhodobom horizonte viesť k poškodeniu buniek a zníženiu mentálnej výkonnosti.

V skutočnosti patrí horká čokoláda medzi potraviny s najvyšším obsahom antioxidantov, dokonca vyšším ako čučoriedky alebo zelený čaj. Pravidelné, ale mierne zaradenie tejto pochúťky do jedálnička môže preto pomáhať spomaľovať starnutie mozgu.

Ako si vybrať naozaj kvalitnú horkú čokoládu?

Kvalitná horká čokoláda by mala mať obsah kakaa aspoň 70%, čo zaručuje vyšší podiel prospešných flavonoidov a antioxidantov. Ideálne zloženie je jednoduché, pozostáva len z kakaovej hmoty, kakaového masla a malého množstva cukru bez rastlinných tukov, emulgátorov či aróm.

Pôvod kakaových bôbov zo známych kvalitných plantáží, napríklad z Ekvádoru alebo Ghany, ovplyvňuje chuť a výživové vlastnosti. Kvalitná horká čokoláda má charakteristickú horkosladkú chuť, nie je neprirodzene sladká.

Pre zdravie mozgu, ale i ďalšie zdravotné benefity, sa odporúča konzumovať asi 30-50 gramov horkej čokolády denne. Nadmerné množstvo čokolády môže mať opačný efekt kvôli obsahu tukov a cukru.

Zdroj foto: Freepik