Káva alebo čierny čaj ?

Káva alebo čierny čaj ?

 

Väčšina z nás vie, že káva má predovšetkým povzbudzujúce účinky. Možno práve preto sa stala tak obľúbenou formou dopingu a u niektorých tiež obľúbenou pochutinou. Káva obsahuje aj ďalšie účinky, ktoré nám však nie sú až tak známe:
 
  1. Káva vo svojej neodolateľnej vôni a chuti tiež skrýva antioxidanty, ktoré chránia pred rakovinou.
  2. Dve až štyri šálky kávy znižujú riziko srdcových ochorení.
  3. Tiež by sme mali vedieť, že tzv. tmavo pražená káva je k nášmu žalúdku oveľa viac šetrnejšia, pretože pri pražení sa vylúčilo oveľa viac kyselín.
 
Nielen káva, ale aj čierny čaj majú veľmi podobné účinky, v závislosti od doby lúhovania. Ak ho lúhujeme krátko ( 1 až 3 minúty), čierny čaj uvoľňuje látku teín, ktorá povzbudzuje činnosť mozgu, no zároveň nezaťažuje srdce a krvný obeh. Táto látka pôsobí dlhodobo. Dlhým lúhovaním (až 5 minút je horná hranica) sa z čaju uvoľňujú aj triesloviny a tie tlmia účinky teínu. Vtedy čaj upokojuje činnosť žalúdka čriev a má blahodarné účinky na cievy. Toto zistenie poukazuje na to, že nie je pravda, že sila čaju narastá dobou jeho lúhovania. Sila čaju vzrastie ak do menšieho množstva čaju pridáte viac čajových lístkov. Okrem týchto účinkov má aj čierny čaj ďalšie pozitívne účinky.
 
  1. Pitím čierneho čaju znižujeme tvorbu zubného kazu.
  2. Pitie čaju znižuje riziko rakovinových ochorení o 45%.
  3. V čiernom čaji je len o niečo väčšie množstvo kofeínu ako v zrniečku kávy.
 
Teda káva, ako aj čierny čaj obsahujú množstvo ďalších zdraviu prospešných látok. Preto si neodopierajme to, čo nám chutí, len nezabúdajme, že všetkého veľa škodí.
 
Petra Ihnačáková