Hliva ustricová pre zdravie

Hliva ustricová pre zdravie

Hliva je u nás pomerne bežnou hubou, ktorú si možno ľahko dopestovať i v domácich podmienkach. Má príjemnú chuť, dá sa pripraviť na mnoho spôsobov a obsahuje veľa živín.
V Číne si cenia hlivu a jej účinky stovky rokov. Slúžila ako výmenný prostriedok i darček pre blízkych. Čoraz viac obľúbenou sa stáva i u nás a to hlavne vďaka výnimočnému zloženiu a pozitívnym účinkom na zdravie.

Je plná vitamínov, minerálov a vlákniny

Hliva je výborným prostriedkom na posilnenie imunitného systému. Obsahuje vitamíny zo skupiny B, vitamín D, ktorý mnohým chýba hlavne v zimných mesiacoch. V hlive je zastúpený i vitamín K a C. Nachádzajú sa v nej aj minerály (selén, zinok, chróm, meď, železo), prospešné bielkoviny, rozpustná i nerozpustná vláknina. Čím je hliva výnimočná? Obsahuje látku s názvom pleurotín, ktorej sa pripisujú antibiotické účinky.

Kto by mal jesť pravidelne hlivu?

Hliva je obzvlášť prospešná pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou, pretože stabilizuje hladinu krvného cukru. Zároveň znižuje hladinu cholesterolu v krvi a aj vysoký krvný tlak. Je teda prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Je zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie, čiže prospeje ľuďom, ktorí majú často zápchu. Máte problém s plesňovými ochoreniami? Hliva obsahuje látky, ktoré pomôžu riešiť i tento nepríjemný problém. Siahnite po nej i vtedy, ak máte kožné problémy, alergie či kŕčové žily.

Hliva v kuchyni

Hliva je veľmi chutná, keď je čerstvá. No nie vždy je možné konzumovať ju v tejto podobe. Našťastie, túto hubu možno spracovať viacerými spôsobmi. Jedným z nich je aj sušenie. Ako na to? Hlivu očistíme, nakrájame na menšie plátky a sušíme na plátne alebo sieťke na slnku alebo v sušičke. Medzi ďalšie možné spôsoby spracovania patrí nakladanie vo vlastnej šťave alebo v soli a zamrazovanie. Labužníci si z nej pripravujú korenie. Sušené huby jednoducho rozomelú na jemný prášok a zmiešajú napríklad so soľou. Hlivu nasypú do uzatvárateľnej nádoby a je kedykoľvek pripravená na dochutenie jedál.

Z hlivy možno pripraviť širokú škálu pokrmov. Hodí sa na prípravu omáčok k cestovinám. Skvelo chutí v kombinácii s inými hubami v polievke. Gurmáni si z nej pripravujú fašírky či guláš. Výborne chutí v nátierkach alebo v praženici. Fantázii sa medze nekladú.

-w-