4 koreniny pre zdravie. Máte ich doma aj vy?

4 koreniny pre zdravie. Máte ich doma aj vy?

Koreniny dodajú jedlám nezabudnuteľnú chuť. Ak si vyberiete správne, tak navyše aj podporia zdravie. Ktoré by ste mali používať pravidelne?

1. Bazalka podporuje trávenie a je prevenciou zápchy

Bazalka je koreninou i liečivou rastlinou. Možno ju konzumovať v čerstvej alebo sušenej podobe. Hodí sa na dochutenie širokej škály jedál. Lahodnú chuť a arómu dodá zelenine, rybám, zemiakom, ryži i vajíčkam. Pri dochucovaní jedál treba myslieť na jedno dôležité pravidlo: jedlá dochucovať až po dovarení.
Prečo koreniť bazalkou? Táto rastlinka má viacero pozitívnych účinkov na organizmus. Podieľa sa na podpore trávenia, takže si ju doprajte vtedy, ak vám je ťažko od žalúdka, trpíte zápchou alebo nadúvaním. Navyše má upokojujúce účinky a zlepšuje koncentráciu.

2. Ligurček je diuretikom a prospieva srdcu

Ligurček lekársky sa často nazýva „maggi“ alebo „vegeta“, pretože pripomína toto polievkové korenie. Najčastejšie sa ním dochucujú zemiaky, strukoviny alebo mäsové vývary (hovädzí, slepačí). Pri vdychovaní vône a konzumovaní jedál s touto koreninou sa v mnohých prebudí túžba po slnečných letných dňoch. Čo sa týka použitia, treba ho používať v menšom množstve, pretože je veľmi aromatický.
Aj ligurček má pozitívne účinky na ľudský organizmus. Má diuretické účinky a zmierňuje nadúvanie. Pozitívne ovplyvňuje srdcovú činnosť.

  • Čaj z koreňa ligurčeka

Na prípravu čaju potrebujete 1 kávovú lyžičku ligurčeka, ktorý sa zaleje 2 dcl vody a nechá lúhovať 15 minút. Pije sa 2-3 razy denne.

3. Šafran podporuje imunitu

Šafran má prívlastok „jedna z najdrahších korenín na svete“. Je príťažlivý nielen svojím vzhľadom, ale aj chuťou. Najväčšími producentmi tejto koreniny sú Čína, India, Irán, Maroko, Španielsko a Grécko. Pri dochucovaní jedál sa používa v malých množstvách až pred dokončením, pretože tepelnou úpravou stráca svoje vlastnosti. Hodí sa na dochutenie rýb a mäsa.
V indickej medicíne sa šafran používal na zmiernenie tráviacich a močových problémov. Celkovo posilňuje imunitný systém.

4. Majoránka zmierňuje kŕče a upokojuje

V našich končinách patrí majoránka medzi bežné koreniny. Nájdeme ju na lúkach a darí sa jej aj v záhradách. Dodáva chuť mnohým pokrmom z mäsa, omáčkam i polievkam. Ak si doma radi pripravujete nátierky alebo ste fanúšikmi domácich zabíjačiek, majoránka nesmie medzi koreninami chýbať.

Okrem jedinečnej chuti sa podieľa aj na zlepšení trávenia a podporuje chuť do jedla. Prináša úľavu od kŕčov, odstraňuje nadúvanie a má diuretické účinky. Rastlina sa osvedčila aj pri ťažkostiach s dýchacím aparátom, upokojuje a pomáha navodiť pokojný spánok.

  • Majoránkový čaj

Ak máte niektorý z vyššie uvedených problémov, pripravte si majoránkový čaj. Na jeho prípravu potrebujete čajovú lyžičku sušenej majoránky a štvrť litra vody. Majoránku zalejte studenou vodou a priveďte k varu. Vypnite a nechajte lúhovať 15 minút. Môžete ho dochutiť medom a citrónom.

-w-
http://www.freedigitalphotos.net/images/Herbs_and_spices_g68-Spices_And_Herbs_p148953.html