Jahody, jahody, jahôdky

Jahody, jahody, jahôdky

Sladučké, príťažlivej červenej farby a veľmi chutné. Aj týmito slovami možno charakterizovať jahody. Možno ste sa ako malé dieťa zakrádali každý podvečer do záhrady a napchávali sa chutnými jahôdkami. Najviac chutili v neumytej podobe. Možno aj pre vás majú tieto zážitky z detstva neuveriteľné čaro. Okrem sladkých chutných plodov, ktoré sa využívajú najmä v kuchyni, majú pre liečebné účely význam aj ostatné časti rastliny.

Zopár zaujímavostí

Sympatické jahody boli, sú a aj budú predmetom mnohých výskumov. So zaujímavými zisteniami prišli americkí vedci. Zistili, že jahody disponujú bohatým obsahom antioxidantov a nachádzajú sa v prvej päťke svetového ovocného rebríčka. O niečo lepšie sú v obsahu antioxidantov hodnotené len černice, brusnice a maliny.
Ak chcete, aby v jahodách zostalo čo najviac cenných látok, nikdy ich neskladujte dlhšie ako 2 dni. Ideálna je ich priama konzumácia.

Obsah jahôd

Jahody obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Zastúpené sú aj ostatné vitamíny, ide najmä o vitamín A, E, B1 a B2. Dôležitý a hodnotný je obsah železa, vápnika a fosforu. Jahody nemajú veľa kalórií, pretože viac ako 80 percent obsahu tvorí voda. Pre tráviacu sústavu sú cenné z hľadiska obsahu vlákniny, ktorá podporuje správnu činnosť čriev.

Liečebné využitie jahôd

Jahody by mali každodenne jesť ľudia, ktorí majú problémy s anémiou. Najbohatšie na vitamíny a minerály sú čerstvé plody. Sušené sa využívajú v ovocných sušených zmesiach, ale môžeme ich nájsť aj v čajoch. Svojou jedinečnou arómou dodávajú nápojom neodolateľnú chuť a vôňu.
Jahôdky sú známe afrodiziakum. Pýtate sa ako je to možné? Za zvýšený sexuálny apetít je zodpovedný zinok.
Jahoda je cenená aj kvôli listom. Lístky sa využívajú na prípravu rôznych čajových zmesí. Listy obsahujú látky, ktoré zmierňujú zápaly a potláčajú žalúdočné a črevné nepríjemnosti. Pri chorobách obličiek, močových ciest a hemoroidoch je rastlina rovnako nápomocná.
Pri nepríjemnosti, ktorou je zápach z úst, využite služby jahody v podobe kloktadla. Pri pravidelnom používaní dosiahnete skvelé výsledky.
Pri ťažkostiach s vysokým tlakom skúste pravidelne užívať odvar z jahody. V liečiteľstve sa využíva aj na liečbu gynekologických problémov.
Šikovné gazdinky nenechajú dopustiť na chutné marmelády, džemy alebo lekvár. V konzervovanej podobe sú ozdobou pudingov a rôznych krémov.

Jahody ako prostriedok získania krásnej pleti?

V období zretia červenučkých jahôd skúste využiť plody aj pre svoju pleť. Šťava z jahôd pleť dokonale vyčistí. Za túto schopnosť môžu látky obsiahnuté v jahode, ktoré majú dezinfekčné účinky.

Jahodová maska

Na výrobku masky na mastnú pleť potrebujeme roztlačené jahody, ktoré zmiešame so snehom z vaječného bielka. Pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy a kávovú lyžičku medu. Dokonale premiešame a nanesieme na pleť. Necháme pôsobiť 20 minút a opláchneme vlažnou vodou.

M.