Gnocchi s prosciuttom

Gnocchi s prosciuttom

Potrebujeme:

  • 100 g syra Grana Padano
  • 300 g zemiakových gnocchi
  • morská soľ
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lahôdkové cibuľky
  • 100 g Prosciutto Crudo
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 50 ml suchého bieleho vína Pinot Grigio
  • čierne korenie
  • 150 ml teplého vývaru

Postup:

  1. Vo vriacej osolenej vode uvaríme gnocchi, kým nevyplávajú na povrch (asi 1 minútu). Potom ich scedíme.
  2. Strúčiky cesnaku očistíme a nasekáme nadrobno. Bielu časť lahôdkovej cibuľky nakrájame tiež nadrobno. Prosciutto nakrájame na pásiky.
  3. Na veľkú rozohriatu panvicu dáme nakrájané prosciutto spolu s nasekaným cesnakom a lahôdkovou cibuľkou. Pridáme asi 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu masla. Krátko spolu orestujeme. Potom prilejeme 50 ml bieleho vína a alkohol necháme odpariť. Ochutíme mletým čiernym korením a trochou soli. Keď sa víno odparí, pridáme teplý vývar a nastrúhaný syr Grana Padano. Za občasného miešania krátko povaríme, kým sa syr Grana Padano rozpustí a omáčku zahustí.
  4. Do omáčky pridáme uvarené gnocchi a zamiešame. Na záver pridáme 1 lyžicu masla, ktoré necháme rozpustiť a hrsť nasekanej zelenej vňate lahôdkovej cibuľky. Zľahka premiešame.

Zdroj foto: Freepik