Falošná hovädzia sviečková z pleca so slivkami

Falošná hovädzia sviečková z pleca so slivkami

Prísady:

  •     1 kg nepravá hovädzia sviečková z pleca
  •     1 PL plnotučnej horčice
  •     2 PL strúhanky
  •     500 g čerstvých sliviek
  •     1 ks cibuľa
  •     2 stúčiky cesnaku
  •     2 ks paradajky
  •     1 PL worcestrová omáčka
  •     1 PL sójová omáčka
  •     1 PL kryštáľový cukor
  •     150 ml červené víno
  •     zmes čerstvých byliniek /bazalka, tymián, šalvia/
  •     mleté čierne korenie
  •     soľ
  •     olej

Postup:

  1. Mäso umyjeme, osušíme, votrieme doň soľ a korenie. Bylinky umyjeme, osušíme, nadrobno nasekáme a zmiešame so zvyšnou horčicou a so strúhankou. Touto zmesou potrieme mäso a na hodinu ho odložíme do chladničky. Potom ho prudko na oleji opečieme zo všetkých strán. Mäso preložíme do pekáča a pečieme v rúre asi 50 minút pri teplote 180/165 °
  2. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a rozmixujeme. Cibuľu a cesnak posekáme na drobno a speníme na oleji. Pridáme rozmixované slivky, osolíme, okoreníme a prikryté dusíme 10 minút.
  3. Paradajky sparíme, ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme k duseným slivkám. Ochutíme cukrom a dusíme ešte 5 minút. Podľa potreby osolíme a okoreníme.
  4. Pridáme worcestrovú a sójovú omáčku a červené víno. Mäso nakrájame na tenké plátky, prelejeme ho omáčkou a podávame s opekanými zemiakmi alebo s ryžou.