Epidémia obezity v Európe prudko stúpla, varuje WHO

Epidémia obezity v Európe prudko stúpla, varuje WHO

Svetová zdravotnícka organizácia v máji 2022 zverejnila správu týkajúcu sa obezity 53 krajín v európskom regióne. Výskyt obezity sa od roku 1975 zvýšil o 138 percent.

3. mája tohto roku boli predstavené výsledky správy zameranej na výskyt obezity na Európskom kongrese o obezite. Čísla, ktoré boli publikované, sú neuveriteľné. Správa odhalila, že v európskom regióne má nadváhu alebo obezitu 59 percent dospelých a takmer každé tretie dieťa, konkrétne 29 percent chlapcov a 27 percent dievčat.

V správe sa uvádza, že nadváha a obezita patria medzi hlavné príčiny smrti a invalidity v európskom regióne. Podľa odhadov spôsobujú až 1,2 milióna úmrtí ročne, čo je 13 percent celkovej úmrtnosti.

Medzi krajiny s najvyššou mierou obezity patria Turecko, Malta, Veľká Británia, Izrael, Grécko, Andorra, Bulharsko, Česko, Maďarsko, Írsko či Litva.

Obezita je choroba a nielen rizikový faktor

Obezita je spojená s viacerými civilizačnými ochoreniami, rakovinu nevynímajúc. Súvisí so vznikom najmenej 13 typov rakoviny a pravdepodobne spôsobí až 200 000 nových prípadov rakovinových ochorení ročne.

Za nadváhu a obezitu môže nezdravý životný štýl, a to najmä konzumácia vysoko priemyselne spracovaných potravín s vysokým obsahom cukru, tukov a soli. K nárastu nadváhy a obezity určite prispela aj pandémia covidu-19 kvôli času strávenému doma, teda obmedzenému pohybu a nezdravému jedálničku. Samozrejme, k nadváhe a obezite prispieva vo všeobecnosti nedostatok pohybu, ale aj digitálny marketing nezdravých potravín pre deti a šírenie online hier.

Ako nepriaznivý trend zvrátiť?

WHO prináša  aj konkrétne kroky, ktoré majú prispieť k zníženiu výskytu nadváhy a obezity.  Ide, napríklad o zdravšie obedy v školách, zlepšenie dostupnosti a cien zdravých potravín pre všetkých ľudí, obmedzenie používania plastov, ktoré môžu ovplyvniť hladiny hormónov, zdaňovanie sladených nápojov, dotácie na zdravé potraviny a tak ďalej.

Zdravie máme každý vo svojich rukách

Zdravie je ten najcennejší dar, ktorý máme. Ak chceme žiť šťastný, spokojný a naplnený život, mali by ste sa oň zodpovedne starať. Už v tejto chvíli môžeme urobiť niečo pozitívne pre svoje zdravie. Ak vás trápi nadváha alebo obezita, nenechávajte to len tak. Začnite pomalými a postupnými zmenami. Ak si neviete poradiť sami, obráťte sa na odborníka. Hlavne niečo urobte, pretože zajtra môže byť neskoro!

Mirka

Zdroj: https://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2022/new-who-report-europe-can-reverse-its-obesity-epidemic
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/353747/9789289057738-eng.pdf