Dôvody, prečo v zime jeme viac sladkostí a čo s tým?
Možno tiež patríte k tým, ktorí každoročne po novom roku riešia nežiaduce “zimné kilá” navyše. Nie je to síce nič príjemné, ale môžeme vás uistiť, že v tom nie ste sami. Zimné chute na sladké majú svoje opodstatnenie. Za týmto javom stoja nielen biologické, ale aj psychologické a sociálne dôvody. Ak vás zaujíma, prečo v zime jeme viac sladkostí a čo s tým možno urobiť, čítajte ďalej.
Hormonálne zmeny a zimné chute na sladké
Zvýšená chuť na sladké jedlá počas zimy je do veľkej miery spôsobená hormonálnymi zmenami. Ide najmä o tieto hormóny:
Serotonín a dopamín
Kratšie dni a menej svetla vedú k zníženiu hladiny serotonínu a dopamínu. Tieto hormóny sú kľúčové v regulácii nálady. Nízke hladiny serotonínu a dopamínu spôsobujú, že mozog hľadá rýchle riešenie ich zvýšenia. Jedným z rýchlych a dostupných riešení je cukor. Mozog to veľmi dobre vie, a preto nám posiela “chúťky na niečo sladké”.
Ghrelín a leptín
Okrem serotonínu a dopamínu sa menia aj hladiny ďalších hormónov. V chladnom počasí stúpa hladina ghrelínu (hladový hormón), zatiaľ čo klesá leptín (hormón sýtosti), čo spôsobuje menšiu spokojnosť po jedle a tendenciu stále “mať chuť na niečo sladké”.
Melatonín
Melatonín v tom zohráva tiež svoju úlohu. Keďže zima prináša dlhšie obdobia tmy, naše hladiny melatonínu sa začínajú zvyšovať skôr než počas letných dní. Melatonín ovplyvňuje náš cirkadiánny rytmus, energetické vzorce a hormóny regulujúce apetít. Keď sa hladina melatonínu zvýši skôr, máva to za následok, že sa cítime unavení, máme menej energie a prirodzene viac túžime po rýchlych, upokojujúcich zdrojoch energie, ako sú sladké jedlá.

Potreba komfortu a vplyv stresu
Zima okrem iného prináša sviatočné tradície a udalosti, vianočný zhon, koncoročné termíny v práci, rodinný stres a navyše i tmavé krátke dni bez dostatku denného svetla.
To všetko na náš mozog vplýva negatívne, a preto hľadá spôsob, ako nájsť komfort a úľavu. Cukor je v podstate najrýchlejší a najdostupnejší zdroj komfortu, preto nás mozog v zime častejšie “posiela” po čokoládu či nejaký ten koláčik.
Smutná nálada, úzkosti a depresie
V zimných mesiacoch sa zvyšuje riziko úzkostí a depresií. Mnohí ľudia navyše trpia sezónnou afektívnou poruchou (anglická skratka SAD), známou aj ako sezónna depresia, ktorá sa objavuje hlavne na jeseň a v zime. Hlavné príznaky SAD sú:
- Zlá nálada
- Slabá motivácia
- Únava
- Zvýšená chuť na sladké a kalorické jedlá
Keďže cukor poskytuje dočasný nárast dopamínu, ľudia trpiaci touto poruchou často zvyšujú spotrebu sladkostí v zimných mesiacoch.

Zdroj foto: freepik.com
Ako zvládnuť zimné maškrtenie?
Aj keď je zimné maškrtenie prirodzeným javom, neznamená to, že by sme sa mali “dopovať” cukrom a nezdravými potravinami. Tým len vzniká začarovaný kruh, pretože efekt cukru je iba krátkodobý.
Tu je niekoľko krokov, ktoré pomôžu udržať naše “sladké chúťky” na uzde a obmedziť aj nežiaduce priberanie v zime:
- Viac bielkovín a zdravých tukov - pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a chrániť pred výkyvmi nálad.
- Pobyt na dennom svetle - už 10–30 minút vonku na dennom svetle zlepší náladu a cirkadiánny rytmus, vďaka čomu sa zmierni túžba po cukre.
- Podpora dopamínu zdravou cestou - napríklad vhodnými potravinami, ako sú chudé mäso a bielkoviny, orechy, vajcia, bobuľové ovocie, kvalitná horká čokoláda (min. 70 %). Okrem potravín pomáha aj pohyb, pobyt na dennom svetle a v prírode, obmedzenie obrazoviek a “scrollovania”.
- Večerné upokojujúce rituály - keďže melatonín stúpa v zime skôr, večer býva z pohľadu chuti na sladké krízový. Pomôcť môže príjemný večerný rituál, ako napríklad šálka bylinkového čaju, čítanie knihy, či krátka prechádzka. Dôležité je dopriať mozgu uvoľnenie iným spôsobom, než sladkými jedlami.
Vďaka týmto jednoduchým krokom môžeme zmierniť chute na sladké, ktoré sa v zime prirodzene objavujú. Určite je lepšie venovať pozornosť a trochu energie na prevenciu priberania, než potom na jar riešiť dôsledky zimného maškrtenia.
Autor: Mária
Zdroj foto: freepik.com