Domáce cestoviny zo žihľavy

Domáce cestoviny zo žihľavy

Hovorí sa, že žihľava je zdravšia ako špenát (môžte vyskúšať aj náš recept na špenát zo žihľavy). Čo tak spojiť príjemné s užitočným. Potešte sa jarnou prírodou a natrhajte si žihľavu, ktorá je bohatá na vitamíny i na železo.

Ak ste to nestihli, nezabudnite na zber žihľavy na jeseň. Pripraviť si môžeme niečo na zahryznutie alebo chutný čaj.

Potrebujeme:

  • 150 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • viazaničku mladých výhonkov žihľavy

Postup:

  1. Žihľavové výhonky umyjeme, osušíme, pokrájame nadrobno alebo pomelieme.
  2. Z múky, vajca a žihľavy vypracujeme hladké cesto a necháme ½ až 1 hodinu odstáť.
  3. Potom cesto vyváľame na tenko a nakrájame rezance, ktoré sú vynikajúce do polievky. Ak si necháme cesto hrubšie a nakrájame širšie rezance môžeme si ich urobiť s vajíčkom, prípadne s tvarohom.
  4. Rezance môžeme uvariť čerstvé, alebo ich môžeme vysušiť a uložiť do zásoby.

Videá pre inšpiráciu:

Zdroj foto: Freepik