• 12.05.2014

Domáce cestoviny zo žihľavy

Hovorí sa, že žihľava je zdravšia ako špenát. Čo tak spojiť príjemné s užitočným. O chvíľu bude ten správny čas – potešiť sa jarnou prírodou a natrhať si žihľavu, ktorá je bohatá na vitamíny  i na železo. Ak ste to nestihli, nezabudnite na zber žihľavy na jeseň. Pripraviť si môžeme niečo na zahryznutie alebo chutný čaj.


Potrebujeme:
150 g hladkej múky, 2 vajcia a viazaničku mladých výhonkov žihľavy.

Postup:

Žžihľavové výhonky umyjeme, osušíme, pokrájame nadrobno alebo pomelieme. Z múky, vajca a žihľavy vypracujeme hladké cesto a necháme ½ až 1 hodinu odstáť. Potom cesto vyváľame na tenko a nakrájame rezance, ktoré sú vynikajúce do polievky. Ak si necháme cesto hrubšie a nakrájame širšie rezance môžeme si ich urobiť s vajíčkom, prípadne s tvarohom. Rezance môžeme uvariť čerstvé, alebo ich môžeme vysušiť a uložiť do zásoby.

Viac domácich, jednoduchých a relatívne lacných receptov nájde na stránke:
http://www.1000knih.sk/obchod/kucharky-a-recepty/neviete-co-uvarit-dajte-si-poradit

Anna Čunderlíková