
Domáce cestoviny zo žihľavy
Hovorí sa, že žihľava je zdravšia ako špenát (môžte vyskúšať aj náš recept na špenát zo žihľavy). Čo tak spojiť príjemné s užitočným. Potešte sa jarnou prírodou a natrhajte si žihľavu, ktorá je bohatá na vitamíny i na železo.
Ak ste to nestihli, nezabudnite na zber žihľavy na jeseň. Pripraviť si môžeme niečo na zahryznutie alebo chutný čaj.
Potrebujeme:
- 150 g hladkej múky
- 2 vajcia
- viazaničku mladých výhonkov žihľavy
Postup:
- Žihľavové výhonky umyjeme, osušíme, pokrájame nadrobno alebo pomelieme.
- Z múky, vajca a žihľavy vypracujeme hladké cesto a necháme ½ až 1 hodinu odstáť.
- Potom cesto vyváľame na tenko a nakrájame rezance, ktoré sú vynikajúce do polievky. Ak si necháme cesto hrubšie a nakrájame širšie rezance môžeme si ich urobiť s vajíčkom, prípadne s tvarohom.
- Rezance môžeme uvariť čerstvé, alebo ich môžeme vysušiť a uložiť do zásoby.
Videá pre inšpiráciu:
Zdroj foto: Freepik