Rastie všade ako burina: Tipy, ako využiť liečivé účinky žihľavy

Rastie všade ako burina: Tipy, ako využiť liečivé účinky žihľavy

Vďaka svojim nízkym nárokom na okolité prostredie a vysokej odolnosti voči znečisteniu je žihľava považovaná zväčša za burinu. Jej liečivé účinky sú však výrazne podceňované a už zopár žihľavových lístkov dokáže s vaším telom divy.

Kde ju nájsť?

Pŕhľava dvojdomá má jedno z dominantných postavení v radoch domácich receptov, ktoré sa často dokážu vyrovnať aj lekárenským prípravkom. Napriek výsostným liečivým vlastnostiam ostáva nepovšimnutá, a to aj napriek tomu, že sa vyskytuje naprieč celou krajinou. Najzdravšou voľbou je vyhľadávanie rastlín priamo v záhrade, na lúke alebo v inej oblasti, ktorá nie je priamo vystavená výfukovým plynom z automobilov alebo ďalším formám znečistenia. Vyhnúť by ste sa tak mali hlavne pŕhľave rastúcej pozdĺž asfaltových ciest, parkovísk a frekventovaných plôch.

Zber

Hlavnou časťou rastliny, kvôli ktorej je väčšinou uskutočnený zber, sú pŕhlivé listy, ktoré je odporúčané trhať v rukaviciach. Pre zber sú vhodné len zdravé listy bez známok vädnutia alebo napadnutia parazitom. Ideálnym časovým obdobím pre zber lístkov je máj až september. Menej častým, ale tiež významne účinným využitím pŕhľavy je zber žihľavovej vňate, a teda vrchnej časti rastliny. Zber vňate je podľa profesora Jaroslava Kresánka možný len do začiatku kvitnutia rastliny, čo znamená približne do prvej polovice mája. Za zmienku stojí aj zber žihľavových koreňov, ktorý je síce o niečo náročnejší, ale umožňuje širšie využitie tejto liečivej rastliny.

Sušenie

Tradičný spôsob sušenia spočíva v uviazaní zväzku žihľavových lístkov špagátom a povesením do priestoru. O niečo rýchlejším a komfortnejším riešením je sušenie v klasickej trúbe alebo použitie sušičky na ovocie, hríby a bylinky. Odporúčaná je teplota 50°, avšak v rámci času je potrebné riadiť sa vzhľadom lístkov - mali by byť zelené až slabo hnedasté a pri dotyku by sa mali rozpadávať. Takto usušené listy skladujte v dôkladne uzavretej nádobe na chladnom, suchom a tmavom mieste.

Zdravotné benefity

Účinky žihľavy sú známe predovšetkým pri detoxikácii organizmu a najčastejšie sa môžete s použitím žihľavy stretnúť v spojení s jej močopudnými účinkami. Popŕhlenie bolo kedysi laicky považované za akúsi prevenciu reumatických ochorení a aj napriek tomu, že žiaden výskum túto skutočnosť zatiaľ nepotvrdil, vlastnosti žihľavy súvisia práve s touto skupinou ochorení. Prispieva k zmierňovaniu reumatických prejavov a svojimi protizápalovými účinkami uľavuje od bolesti svalov, kĺbov a znižuje opuchy. Pitím žihľavového čaju pri chrípke či prechladnutí nič nepokazíte, keďže látky obsiahnuté v čaji preukázateľne zvyšujú imunitu organizmu a pomáhajú pri odstraňovaní hlienov. Popri vnútornom využití sa účinky pŕhľavy ujali aj v kozmetickom priemysle a pri výrobe vlasových prípravkov. Vlasom dodáva potrebnú výživu a zlepšuje ich kvalitu, avšak nechceným vedľajším účinkom často býva nepríjemné elektrizovanie vlasov.

Zdroj: pixabay.com

Žihľavový čaj

Zo zdravotného hľadiska je najideálnejšie zvoliť čaj z čerstvých lístkov, čím docielite zachovanie všetkých účinných látok. Na jednu šálku tak budete potrebovať buď 4 čajové lyžičky čerstvých lístkov alebo 1 čajovú lyžičku sušených lístkov žihľavy. Lístky je odporúčané lúhovať 10 - 15  minút. Pozor však aj na dávkovanie, ktoré by nemalo presiahnuť tri šálky denne.

Na čo si dať špeciálny pozor?

Aj keď sa môže zdať, že čaj z byliniek priamo zo záhrady nemôže telu uškodiť, pri žihľavovom čaji by ste sa obzvlášť mali sústrediť na nechcené vedľajšie účinky, ktoré vás pri dlhodobom ignorovaní môžu dostať aj na nemocničné lôžko.

V tehotenstve by ste si mali odpustiť pitie žihľavového čaju aj pokiaľ trpíte cukrovkou, pretože pitím tohto čaju dochádza k poklesu cukru v krvi. Nie však samovoľne, ale kľúčová je kombinácia s inzulínom. Kombinovanie žihľavového čaju s niektorými liekmi sa prejavuje nárastom ich účinnosti, a teda často ide o neúmyselné a väčšinou aj ťažko spozorovateľné zvyšovanie dávok liekov.

Neodporúča sa pitie tohto čaju v rovnakom období, kedy beriete kalcium a žihľavový čaj neprichádza do úvahy ani v prípade liekov na riedenie krvi. Keďže pŕhľava je známa aj pre svoje odvodňovacie vlastnosti, na ktoré nedajú dopustiť zvyčajne ženy, ale aj muži najmä vo fázach chudnutia, nie je vhodné kombinovať čaj s liekmi na odvodnenie. V extrémnych prípadoch môže dôjsť k prílišnému vylučovaniu vody z organizmu a dehydratácii.

Zuzana Bánska

Zdroje:
https://www.dobrakuchyna.sk/zazracna-zihlava-jej-vyuzitie-a-vsestranne-ucinky-a16-877
https://zdravopedia.sk/prirodna-lekaren/bylinky/zihlava-dvojdoma