
Dvakrát pečené zemiaky s brokolicou
Z detských čias si pamätám na zemiaky pečené v pahrebe. Najprv sa opiekli špekáčiky a až keď sa všetko zjedlo, išli zemiaky zabalené v alobale do pahreby. Čakanie, kým budú hotové, bolo nekonečné. A tak mám radšej túto rýchlejšiu verziu. A ak vám zostalo niečo z víkendu, nastal čas vyčarovať zo zvyškov niečo chutné.
4 porcie
50 minút
Suroviny:
- 4 veľké zemiaky
- 2 PL olivového oleja
- 300 g mrazenej brokolice
- 100 g tvrdého syra
- soľ
- čili soľ
- čierne korenie
- hrsť pažítky
- 1 strúčik cesnaku
- 250 ml bieleho smotanového jogurtu
Postup:
- Zemiaky dobre umyte, prekrojte, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a dajte na 35 minút piecť do vyhriatej rúry na 200 ºC.
- Medzitým si pripravte plnku. Nastrúhajte tvrdý syr a brokolicu ohrejte na parou.
- Keď sú zemiaky vnútri upečené, vyberte ich, opatrne vyberte vnútro. Zmiešajte ho s 50 g strúhaného syra a brokolicou. Vráťte naspäť do zemiakov, posypte čili soľou a čiernym korením a posypete zvyšným syrom.
- Zapekajte ešte 10 minút, kým sa syr neroztečie.
- Jogurt zmiešajte s roztlačeným cesnakom, nadrobno nakrájanou pažítkou a podávajte k zemiakom.
- Ak máte zvyšky z víkendu, napr. kuraťa alebo pečenej zeleniny, pridajte ich do plnky. Jedlo viac zasýti a vy budete mať dobrý pocit, že ste nemuseli nič zbytočne vyhodiť.
Vyše 90 overených receptov nájdete v knihe foodblogerky Moniky Kóňovej LaPetit – Spolu pri stole.
Zdroj foto: BUX