Dvakrát pečené zemiaky s brokolicou

Dvakrát pečené zemiaky s brokolicou

Z detských čias si pamätám na zemiaky pečené v pahrebe. Najprv sa opiekli špekáčiky a až keď sa všetko zjedlo, išli zemiaky zabalené v alobale do pahreby. Čakanie, kým budú hotové, bolo nekonečné. A tak mám radšej túto rýchlejšiu verziu. A ak vám zostalo niečo z víkendu, nastal čas vyčarovať zo zvyškov niečo chutné.

4 porcie
50 minút

Suroviny:

  • 4 veľké zemiaky
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 g mrazenej brokolice
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ
  • čili soľ
  • čierne korenie
  • hrsť pažítky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250 ml bieleho smotanového jogurtu

Postup:

  1. Zemiaky dobre umyte, prekrojte, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a dajte na 35 minút piecť do vyhriatej rúry na 200 ºC.
  2. Medzitým si pripravte plnku. Nastrúhajte tvrdý syr a brokolicu ohrejte na parou.
  3. Keď sú zemiaky vnútri upečené, vyberte ich, opatrne vyberte vnútro. Zmiešajte ho s 50 g strúhaného syra a brokolicou. Vráťte naspäť do zemiakov, posypte čili soľou a čiernym korením a posypete zvyšným syrom.
  4. Zapekajte ešte 10 minút, kým sa syr neroztečie.
  5. Jogurt zmiešajte s roztlačeným cesnakom, nadrobno nakrájanou pažítkou a podávajte k zemiakom.
  6. Ak máte zvyšky z víkendu, napr. kuraťa alebo pečenej zeleniny, pridajte ich do plnky. Jedlo viac zasýti a vy budete mať dobrý pocit, že ste nemuseli nič zbytočne vyhodiť.

Vyše 90 overených receptov nájdete v knihe foodblogerky Moniky Kóňovej LaPetit – Spolu pri stole.

Zdroj foto: BUX