
Špenát zo žihľavy so strateným vajcom
Ingrediencie:
- 800 g výhonkov a listov mladej žihľavy
- olivový olej alebo maslo ghi
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- muškátový oriešok
- ocot
- 4 ks vajec
- soľ a korenie
Postup:
- Žihľavu dajte do sitka a prelejte ju horúcou vodou. Prestane páliť a budete ju môcť ľahko nasekať.
- Na panvici rozpustite maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom doružova nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte posekanú žihľavu a trošku vody. Varte a miešajte približne 10 minút, než žihľava zmäkne.
- Hlbšiu panvicu vymažte olejom a nalejte do nej vodu, približne 8 cm na výšku. Vodu osoľte, prilejte do nej lyžicu octu a priveďte do varu. Varte ju na miernom plameni, aby len zľahka bublala.
- Do vody opatrne rozklepnite vajcia. Použiť môžete aj naberačku alebo tanierik, z ktorého necháte rozklepnuté vajcia do vody opatrne skĺznuť. Varte, kým bielok nestuhne, asi 2-3 minúty. Potom deravou naberačkou vajcia vylovte.
- Na tanier naservírujte horúci žihľavový špenát a naň vajcia. V rýchlejšej variante môžete vajcia pripraviť napríklad ako volské oko.
Zdroj foto: Freepik