Špenát zo žihľavy so strateným vajcom

Špenát zo žihľavy so strateným vajcom

Ingrediencie:

  • 800 g výhonkov a listov mladej žihľavy
  • olivový olej alebo maslo ghi
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • muškátový oriešok
  • ocot
  • 4 ks vajec
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Žihľavu dajte do sitka a prelejte ju horúcou vodou. Prestane páliť a budete ju môcť ľahko nasekať.
  2. Na panvici rozpustite maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom doružova nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  3. Pridajte posekanú žihľavu a trošku vody. Varte a miešajte približne 10 minút, než žihľava zmäkne.
  4. Hlbšiu panvicu vymažte olejom a nalejte do nej vodu, približne 8 cm na výšku. Vodu osoľte, prilejte do nej lyžicu octu a priveďte do varu. Varte ju na miernom plameni, aby len zľahka bublala.
  5. Do vody opatrne rozklepnite vajcia. Použiť môžete aj naberačku alebo tanierik, z ktorého necháte rozklepnuté vajcia do vody opatrne skĺznuť. Varte, kým bielok nestuhne, asi 2-3 minúty. Potom deravou naberačkou vajcia vylovte.
  6. Na tanier naservírujte horúci žihľavový špenát a naň vajcia. V rýchlejšej variante môžete vajcia pripraviť napríklad ako volské oko.

Zdroj foto: Freepik