Chcete sa stravovať zdravo? Dodržiavajte tieto zásady!

Chcete sa stravovať zdravo? Dodržiavajte tieto zásady!

„Dnes si ešte pochutím na šťavnatom vyprážanom rezni a od zajtra jem zdravo.“ Aj vy takýmto spôsobom odkladáte zdravší jedálniček na ďalší deň, ale vždy to skončí pri starých zvykoch? Skúste začať hneď s malými a hlavne rozumnými zmenami.

Zdravý a vyvážený jedálny lístok hrá v živote človeka dôležitú úlohu. Zdravé potraviny dodávajú organizmu živiny, ktoré ho chránia pred rozličnými ochoreniami. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb so sídlom v Atlante je zdravá strava spojená so zníženým rizikom mnohých ochorení ako srdcové choroby, rakovina, mŕtvica, cukrovka, ktoré sú na popredných priečkach v štatistikách úmrtnosti.*
Zdravie, vitalita a štíhlosť...

Zdravá strava nemá absolútne nič spoločné s radikálnym obmedzovaním sa v stravovaní. Neznamená to, že zo dňa na deň musí človek skoncovať so všetkými nezdravými potravinami. Zmeny by mali byť pomalé. Postupné a premyslené. A v prvom rade by mali človeku spôsobovať radosť, že robí niečo dobré pre svoje telo.

1. S nezdravými potravinami skoncujte postupne

Ak ste boli doteraz zvyknutí „jesť všetko“ zo starej, dobrej maminej kuchyne, je nemožné, aby ste zo dňa na deň stravovacie návyky zmenili k lepšiemu. Preto si nedávajte nereálne ciele a začnite pomaly. Tak napríklad, prílohy k mäsu nahraďte zeleninou, namiesto bielych rožkov na raňajky si dajte celozrnné, sladkosti na desiatu vymeňte za ovocie. Stačí, keď si na začiatok dáte jeden malý cieľ. Sami uvidíte, že postupne k nemu pribudnú ďalšie a ďalšie.

2. Zvýšte príjem tekutín

Voda. Je pre organizmus veľmi dôležitá. A predsa pijeme málo. Aj preto toxíny zostávajú v našom tele dlhšie, ako by mali a spôsobujú zdravotné problémy. V dôsledku nedostatočného pitného režimu si veľmi často zamieňame smäd za hlad a priberáme. Sme unavení. Bolí nás hlava. Voda je cenný poklad, preto by sme si ju nemali odopierať. Vypite denne aspoň 2 litre čistej vody a budete sa cítiť lepšie.

3. Raňajky sú základ

Zdravé a chutné raňajky naštartujú metabolizmus. Dodajú telu potrebnú energiu. Ak sa naučíte zostaviť si zdravé raňajšie menu, je väčšia pravdepodobnosť, že sa budete zdravšie stravovať i počas dňa.

4. Zelenina a ovocie – zasýtia a dodajú živiny

V dopoludňajších hodinách si doprajte obľúbené ovocie. Na obed a popoludní sa zasýťte chrumkavou zeleninou. Zelenina i ovocie sú plné prospešnej vlákniny, ktorá zaručuje pocit plnosti a podporuje peristaltiku čriev. Navyše živiny v ovocných a zeleninových plodoch chránia organizmus pred chorobami.

5. Nie je tuk ako tuk

Nepriateľom nášho zdravia sú nasýtené tuky obsiahnuté napríklad v tučných druhoch mies, slaninke, klobáskach a tzv. trans tuky. Práve tieto druhy tukov sa nachádzajú vo vyprážaných jedlách, priemyselne upravených potravinách ako napr. sladkosti, slané pochutiny, mäsové konzervy. Naopak vo vašom jedálničku by mali dominovať zdravé polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v panenských olejoch, morských rybách, orechoch a semienkach.

6. Obmedzte nezdravé sacharidy na minimum

O negatívnych účinkoch cukru i spôsoboch, ako s ním raz a navždy skoncovať, sme vás už niekoľkokrát informovali. Snažte sa nájsť zdravšie alternatívy cukru a sladkostí. Nezabúdajte, že aj biela múka, ryža a cestoviny sú tiež zdrojom rýchlych sacharidov, preto ich nahraďte zdravšími celozrnnými produktmi.

7. Jedzte!

Vynechávanie jedál rozhodne prospešné nie je. Jediné, čo dosiahnete, je nervozita spojená s „vyhrávajúcim orchestrom vo vašom bruchu.“ Hlad aj tak vždy nakoniec zvíťazí. Len si spomeňte na „rabovanie“ chladničky po náročnom pracovnom dni bez obeda. Preto jedzte pravidelne niekoľkokrát denne zdravé potraviny, ktoré udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi, a tak zabraňujú prejedaniu.
Menej je viac

Toto je len niekoľko príkladov, ako postupne zlepšiť svoj jedálniček. Závisí iba od vás, ako začnete. Obmedzíte cukor? Budete zdravo raňajkovať? Začleníte do jedálnička viac ovocia a zeleniny? Skoncujete s nezmyselnými diétami, alebo zlepšíte pitný režim?

Zdroj:cvicte.sk