Jakon (Yacon)

Jakon (Yacon)

​Jakon, známy aj ako yacon (Smallanthus sonchifolius), je menej známa koreňová zelenina pochádzajúca z Južnej Ameriky, konkrétne z oblastí severnej Argentíny, Ánd a Kolumbie. V týchto regiónoch je pestovaný ako trvalka, zatiaľ čo v našich podmienkach sa obvykle pestuje ako jednoročná rastlina, dosahujúca výšku až 3 metre.​

Hlavnou časťou rastliny sú hľuzy, ktoré vážia od 200 do 500 gramov, pričom niektoré môžu dosiahnuť až 2 kilogramy. Tieto hľuzy rastú v trsoch pod zemou, zvyčajne v počte 5 až 20 kusov, a sú pokryté fialovou šupkou. Ich dužina je biela až svetložltá, s vysokým obsahom vody a sladkastou chuťou.​

Jakon je bohatý na inulín, polysacharid, ktorý telo spracováva bez potreby inzulínu, čo ho robí vhodným pre diabetikov a ľudí s obezitou. Okrem toho obsahuje vysoký podiel vápnika, fosforu, železa, horčíka, draslíka a vitamíny B1, B2 a C. Tieto látky prispievajú k potlačeniu hnilobných procesov v črevách a podporujú obranyschopnosť organizmu.​

V kuchyni sa jakon najčastejšie konzumuje surový, napríklad v šalátoch, ale možno ho aj variť, dusiť, pražiť alebo zavárať, pričom si zachováva svoju štruktúru a chuť podobnú ananásu. Jeho dužina však rýchlo hnedne a vysychá, čo je spôsobené prítomnosťou inulínu.​

Pre dlhodobé skladovanie sa odporúča uchovávať hľuzy v pivnici, kde si zachovajú svoju chuť a výživové vlastnosti. Vďaka svojim nutričným hodnotám a priaznivým účinkom na zdravie je jakon cenným doplnkom stravy, najmä pre ľudí s metabolickými poruchami.

-ada-

 

Zdroj foto: freepik