Čajové bylinky, ktoré dopestuje aj neskúsený záhradkár

Čajové bylinky, ktoré dopestuje aj neskúsený záhradkár

Čaj z domácich byliniek sa môže stať dennou rutinou, aj keď nemáte práve najväčšie záhradkárske skúsenosti. Niektoré čajové bylinky si dokonca môžete vypestovať aj v kvetináči a dopriať si tak každé ráno dúšok čerstvého bylinkového čaju.

Levanduľa

Výrazne aromatická levanduľa sa so svojím nezameniteľným fialovým sfarbením zaraďuje medzi bylinky so zjavným dekoratívnym charakterom. Sadiť sa ju oplatí buď v jarnom období po skončení mrazov, alebo v jeseni ešte pred ich príchodom. Môže byť súčasťou vonkajšej bylinkovej záhradky alebo môžete staviť na balkónové kvetináče s dostatočne veľkým objemom.

Okrem prenikavej vône sa čaj z levandule vyznačuje aj blahodarnými účinkami na nespavosť, psychické problémy, depresie a uľavuje od menštruačných bolestí a nevoľností. Rovnako tak dokázateľne znižuje vysoký krvný tlak. Nemusíte sa uspokojiť len s čisto levanduľovým čajom, ale túto bylinku môžete spojiť aj s medovkou, mätou, šalviou alebo bazou čiernou. K hrsti levanduľových kvetov môžete pridať lyžičku medu a citrón pre doladenie chutí, lúhujte 10-13 minút.

Zdroj: pixabay.com

Medovka

Medovka patrí k liečivým bylinkám, s ktorými sa vďaka ich všestranným účinkom čoraz častejšie stretávate pri najrôznejších typoch čajov. Pestovanie medovky v domácich podmienkach nevyžaduje žiadne špeciálne úpravy, avšak je nutné počítať s tým, že medovka má tendenciu významne sa rozširovať, takže pre rast mladých listov je vhodné poloker zastrihávať.

Čaj z domácej medovky je všeliek, ktorý zreteľne pomáha pri žalúdočných ťažkostiach a silu medovky v tomto prípade zvýrazní aj kombinácia s mätou. Z rastliniek sa zberajú prevažne lístky, ktoré po zaliatí vriacou vodou lúhujte 5-8 minút. Odporúča sa lúhovať čaj s prikrytou šálkou, najčastejšie je použitý malý tanierik, na ktorom ostávajú prichytené liečivé látky, ktoré by sa inak odparili.

Mäta

Klasická mäta prieporná s bezhraničnou arómou je azda najznámejšou a najobľúbenejšou bylinkou, ktorú nielenže ľahko dopestujete, ale jej účinky dokážete na svojom tele spozorovať takmer okamžite. Predovšetkým sa mätový čaj vyznačuje upokojujúcim pôsobením na narušené trávenie, uľavuje od bolestí a kŕčov a v neposlednom rade je výborným domácim liekom pri každom prechladnutí či chrípke.

Dokáže zmierniť bolesti hlavy, posilniť nervovú sústavu a pri pravidelnom pití vás zbaví nepríjemného zápachu z úst. Čerstvý mätový čaj si pripravíte z niekoľkých lístkov mäty, ktoré necháte lúhovať približne 5 minút. Pokiaľ sa rozhodnete použiť sušené lístky mäty, odporúčame lúhovať aspoň 10 minút.

Zuzana B.