Maliny a malinové špeciality: bublanina, punč aj sirup

Maliny a malinové špeciality: bublanina, punč aj sirup

V našich zemepisných šírkach sa maliny často vyskytujú ako divorastúce, ale nájdeme ich aj v záhradách, kde sa tiež oddávna pestujú a zberajú. Maliny sú metlovité opadavé polokry s priamymi stonkami, jemnými ostňami a striedavými nepárno perovito zloženými listami.  Listy sú na líci lesklozelené a na rube bieloplstnaté. Strapce s bielymi kvetmi vyrastajú v pazuchách listov dvojročných konárov, ktoré na konci vegetačného obdobia odumierajú.Plod tvorí veľa kostkovičiek červenej farby, ktoré tvoria plodstvo - malinu. V čase zrelostí vypadávajú z kvetných lôžok.

Plody malín obsahujú provitamín A, všetky vitamíny skupiny B, vitamín C, E aj minerálne látky. Zložené sú z 83 percent vody, 8-9 percent cukru, 14 percent kyselín a celulózy. 

A čo listy?

Z malín sa zberajú v júli mladé listy a pozorne sa sušia, aby sa nezaparili. Obsahujú triesloviny, pektín, slizy, vitamín C a organické kyseliny. Používa sa vo forme čaju alebo je súčasťou iných čajovinových zmesí. V zmesi s rumančekom pôsobí proti nadúvaniu u detí. Lečivé látky obsiahnuté v maliníku zmierňujú podráždenie slizníc ústnej dutiny, hltanu, tráviacich ciest, pečene, sleziny. Podporujú vylučovanie moču a žlče. Zmierňujú celkové oslabenie organizmu, nervové vyčerpanie. Čaj z malinových listov, ktorý sa pije 2x denne v posledných troch mesiacoch tehotenstva pôsobí na relaxáciu maternice a uľahčuje pôrod. Čerstvé plody majú aj farmaceutický význam, pridaním cukru sa z nich pripravuje sirup, ktorý sa podáva pri horúčkach.

Využitie v kuchyni

Maliny sa konzumujú v čerstvom stave ako stolové ovocie. lch jemná, nezameniteľná chuť umožňuje použiť maliny na prípravu ovocných pohárov, zmrzlín, sladkých nákypov, pudingov, piškótových ciest a koláčov. Spracovávajú sa zaváraním, vyrábajú sa z nich kompóty, sirupy, marmelády a rôsoly. Maliny majú byť zrelé, ale nie prezreté. Dajú sa dobre spracovať aj na pretlak (napr. pri príprave detskej výživy) alebo prelisovať cez sito, ak chceme odstrániť zrnká.

Malinová bublanina

Potrebujeme:

  • 500 g malín
  • 5 vajec
  • 100 g stuženého tuku
  • 250 g práškového cukru
  • štipku soli
  • prášok do pečiva
  • 2 lyžice mlieka
  • 250 g polohrubej múky

Žĺtky vymiešame s tukom a cukrom do penista, pridáme mlieko, múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva a zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Na vymastený a múkou vysypaný plech rozotrieme cesto a poukladáme naň umyté odkvapkané maliny. Upečieme a keď vychladne, posypeme práškovým cukrom.

Letný malinový punč

Potrebujeme:

  • 4 kopčeky malinovej zmrzliny
  • 2 dcl sladkej smotany
  • 1 dcl malinového sirupu

Do dvoch vysokých pohárov rozdelíme zmrzlinu, zalejeme šľahačkovou smotanou, pridáme malinový sirup, zamiešame. Hneď podávame s lyžičkou a slamkou.

Malinový sirup

Potrebujeme:

  • maliny
  • cukor

Na 1 kg malín potrebujeme asi 800 g cukru.

Maliny očistíme, opláchneme vodou, dáme do vhodnej nádoby a nasypeme kryštálový cukor. Premiešame a necháme 24 hodín odležať. Znova dobre premiešame a odšťavíme alebo prepasírujeme cez sito. Šťavu varíme na miernom ohni asi 10 minút, plníme do fliaš a dobre uzavrieme.

Zdroj foto: Freepik