Čaje, ktorých účinky oceníte v klimaktériu

Čaje, ktorých účinky oceníte v klimaktériu

Okolo päťdesiatky zasiahne do života žien obdobie klimaktéria, ktorého príznaky rozhodne príjemné nie sú. Ženy sa musia vyrovnať so zmenami nálad, návalmi horúčavy, poruchami spánku, podráždenosťou, búšením srdca či úzkosťou.
Ako tieto symptómy zmierniť? Dobrými pomocníkmi môžu byť aj niektoré bylinkové čaje. Poznáte ich?

Šalvia lekárska proti poteniu a návalom tepla
Táto rastlinka patrí k bežne používaným liečivým bylinkám. Ak máte v klimaktériu problém hlavne s potením a návalmi tepla, vyskúšajte čaj zo šalvie. Pri pravidelnom pití sa účinky dostavia zhruba po dvoch týždňov, preto buďte trpezlivá.

Chmeľ na upokojenie
Chmeľ väčšina z nás považuje za hlavnú surovinu na výrobu piva. No jeho účinky sa uplatňujú aj pri riešení niektorých zdravotných ťažkostí. Je výborný na upokojenie celého organizmu, pomáha pri migrénach, ale aj nespavosti. Aj pri tejto liečivej rastline platí, že ju treba používať s rozumom.
Ak nemôžete zaspať, pripravte si z nej čaj a dochuťte ho medom. Na štvrť litra vody použite približne dve čajové lyžičky chmeľu.

Alchemilka ako pomocníčka pri gynekologických ťažkostiach
Alchemilka lekárska sa využíva ako prostriedok na riešenie širokej škály gynekologických problémov (zápalové ochorenia). Upravuje menštruačné krvácanie a tiež pomáha lepšie zvládať ťažkosti súvisiace s klimaktériom. Výhodou tejto bylinky je, že ju možno používať dlhšie obdobie bez rizika akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Valeriána proti podráždenosti a nespavosti
V období prechodu oceníte nielen sušenú valeriánu, vhodnú na prípravu čaju, ale aj valeriánske kvapky, ktoré sú dostupné v lekárňach. Aké sú hlavné účinky valeriány lekárskej? V prvom rade upokojuje, pomáha pri psychickom vypätí, rozličných neurózach a tiež pri ťažkostiach s nespavosťou. Výhodou valeriány je to, že rovnako, ako dokáže upokojiť, vie aj povzbudiť. To znamená, že sa podieľa na celkovej stabilizácii nervovej sústavy.

Ľubovník bodkovaný podporuje metabolizmus a psychickú pohodu
Táto liečivá bylina pozitívne pôsobí na psychiku. Upokojuje, pomáha pri pocitoch úzkosti, strachu, ale aj pri nespavosti. Okrem toho je prospešná pri tráviacich problémoch. V klimaktériu je však na nezaplatenie hlavne schopnosť zmierniť podráždenie a zlepšiť náladu.
Na jednu šálku postačia dve čajové lyžičky ľubovníka, ktoré sa zalejú vriacou vodou a nechajú sa lúhovať 10-15 minút. Ak chcete pocítiť pozitívne účinky, je potrebné piť tento čaj 3-krát denne.

-m-