Bez vitamínu K by ľudské telo nefungovalo

Bez vitamínu K by ľudské telo nefungovalo

Vitamín K zaraďujeme do kategórie vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch. Vitamín K tvoria vitamíny K1, K2, K3 a K4. Úlohy vitamínu K sa sústreďujú najmä na zabezpečenie správnej zrážanlivosti krvi, zdravý vývoj plodu v lone matky a zdraví kostí.

Pokiaľ máte problém s nadmerným krvácaním rán, ďasien, silným menštruačným krvácaním alebo krvácaním z nosa, ale aj zažívacieho traktu, môže byť príčinou práve nedostatok vitamínu K. Nedostatok vitamínu K môže súvisieť aj s nadmernou tvorbou modrín.

  • Vitamín K je bohato zastúpený v listovej zelenine, špenáte, brokolici, špargli a ružičkovom keli. Dobrým zdrojom sú aj rajčiny, čučoriedky, oregano, uhorky, fazuľa a kvaka.
  • Druhou dôležitou úlohou vitamínu K je ovplyvňovanie metabolizmu vápnika, ktorý sa podieľa na udržaní zdravia kostí. S pribúdajúcim vekom dochádza k rednutiu kostí resp. osteoporóze a ľahšiemu vzniku zlomenín. U žien je týmto obdobím najmä doba po klimaktériu.
  • Je dokázané, že vitamín K je dôležitý aj pre tehotné ženy, ktoré trpia tehotenskou nevoľnosťou. Potraviny bohaté na vitamín K by mali byť v bohatej miere zastúpené aj u žien, ktoré trpia menštruačnými bolesťami.
  • Z ďalších prínosov vitamínu K možno spomenúť schopnosť podporovať imunitný systém, zvyšovať vitalitu, dlhovekosť a podporovať zdravie srdca.

Kedy môže nastať problém so vstrebávaním K vitamínu?

Riešite aj drobné zdravotné problémy bežne dostupnými tabletkami s obsahom kyseliny acetylsalicylovej, ktorá tlmí bolesť? Nadmerné požívanie analgetík tohto druhu môže spôsobiť problémy súvisiace so zrážanlivosťou krvi. Tento fakt potvrdili vedecké štúdie vedcov z Oxfordskej univerzity. Taktiež vybrané potraviny môžu narúšať vstrebávanie vitamínu K. Môže ísť o niektoré koreniny alebo druhy orechov. Ďalším dôvodom, súvisiacim s poruchami vstrebávania, môžu byť antibiotiká, nadmerné dávky vitamínov A a E. Antibiotiká „ničia“ črevnú flóru resp. črevné baktérie, ktoré vplývajú na vznik vitamínu K v tráviacom trakte. Výsledkom je samozrejme deficit tohto vitamínu v tele človeka.
 
(-de-)