Čierny čaj môže byť alternatívou kávy a navyše znižuje riziko úmrtia

Čierny čaj môže byť alternatívou kávy a navyše znižuje riziko úmrtia

U nás pitie čierneho čaju nie je také populárne ako v niektorých iných krajinách, ako napríklad Veľkej Británii. Avšak ak vám nevyhovuje káva, čierny čaj môže byť takisto zdravou alternatívou.

Aspoň to možno vyvodiť zo záverov štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Annals of Internal Medicine. Na základe nich vedci skonštatovali, že pitie čaju môže znížiť úmrtnosť zo všetkých i špecifických príčin.

Do pokusu sa zapojilo 498 043 mužov a žien z Veľkej Británie. Všetci dostali dotazník, v ktorom okrem iného odpovedali na to, koľko čierneho čaju pijú. Počas obdobia 11,2 roka boli u nich pravidelne vykonávané kontroly.  
Ako zneli závery štúdie? Vyšší príjem čierneho čaju mierne znížil riziko úmrtnosti zo všetkých príčin. Išlo o ľudí, ktorí si dopriali aspoň dve šálky čaju denne. Okrem toho došlo u nich k zníženiu úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby, ischemickú chorobu srdca a mŕtvicu. Za tieto účinky sú zrejme zodpovedné antioxidanty.

Čo to znamená? Ak si denne doprajete dve šálky čierneho čaju, môže to mať na vaše zdravie naozaj pozitívne účinky. Avšak pozor si treba dať na to, že čierny čaj je zdrojom kofeínu. Takže ak pijete kávu, buďte opatrní.

Zdroj: freepik.com

Nutričné zloženie čierneho čaju

Okrem toho, že čierny čaj obsahuje veľa kofeínu, sú v ňom zastúpené aj ďalšie látky. Čierny čaj sa vyrába z čajových lístkov, ktoré sa nechajú zhnednúť. Pri tomto procese v ňom vznikajú špecifické zlúčeniny. Tie dávajú čiernemu čaju originálnu chuť.

Ak si dáte jednu šálku čierneho čaju, pokryje 26 % odporúčanej dennej dávky mangánu, 3 % kyseliny listovej a mnoho antioxidantov. V stupnici ORAC, ktorá zaraďuje potraviny podľa antioxidačnej kapacity, je čierny čaj vysoko. To znamená, že pitie čierneho čaju pomáha bojovať proti oxidačnému stresu a vznikom chronických ochorení.

Zdravotné benefity čierneho čaju v kocke

Pravidelné pitie čaju má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Vďaka obsahu flavonoidov sa zaraďuje medzi bojovníkov proti vzniku rakovinových ochorení. Za zmienku stoja najme katechín, epikatechín, kaempferol a myricetín. Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že zvýšený prísun flavonoidov prostredníctvom stravy i čierneho čaju spomaľuje progres pokročilých štádií rakoviny prostaty.

V čiernom čaji sa nachádza aj theaflavín-3, ktorý zastavuje rast buniek rakoviny vaječníkov, ktoré sú rezistentne na cisplatín, jeden z liekov určených na rakovinu. Pravidelné pitie čaju tiež znižuje riziko vzniku cukrovky. Zastúpené triesloviny sú na nezaplatenie pri hnačke, pretože pomáhajú upokojiť podráždené črevá.

Zaujímavé je, že čierny čaj má nielen antioxidačné, ale aj antibakteriálne účinky. Zdá sa, že pitie čierneho čaju s medom dokáže zabíjať baktérie helikobakter pylori. Preukázaná je aj schopnosť znižovať hladinu stresu.

Mirka