Ako podporiť činnosť lymfatického systému?

Ako podporiť činnosť lymfatického systému?

Lymfatický systém je neodmysliteľnou súčasťou imunitného systému. Jeho úlohou je odstraňovať odpadové látky, toxíny, rakovinové bunky i prebytočné tekutiny z tela.

Tu však jeho úlohy nekončia, pretože je aj pomocníkom pri prenose bielych krviniek, ktoré sú bojovníkmi proti infekciám a chránia organizmus človeka pred ochoreniami. Lymfatický systém je teda kľúčovým hráčom pre udržanie pevného zdravia a vitality.

Tipy, ako podporiť činnosť lymfatického systému

Denne robíme množstvo rozhodnutí, ktoré majú, okrem iného, vplyv aj na činnosť lymfatického systému. Ako ho zachovať v maximálnej kondícii, aby si mohol plniť svoje funkcie?
 
Zdroj foto: pixabay.com

Vyhýbajte sa “chemikáliám” v strave

Ak dennodenne konzumujete vysoko priemyselne spracované potraviny, robíte lymfatickému systému prácu navyše s odvádzaním nežiaducich látok z tela. Môže ísť o nekvalitné živočíšne potraviny, rafinované potraviny s obsahom konzervantov, dochucovadiel, farbív, vysokého množstva soli a rafinovaného cukru, ale aj potenciálne alergény.

Naopak, ak chcete pomôcť lymfatického systému, zamerajte sa na skutočné, teda základné potraviny. Výbornou voľbou v tomto smere je aj protizápalová diéta. Je pre ňu charakteristický vysoký príjem zeleniny, ovocia, celých zŕn, strukovín, za studena lisovaných olejov, orechov a semien.

Nepodceňujte pohyb

Pravidelná fyzická aktivita, napríklad v podobe chôdze, behu, plávania či jogy, ovplyvňuje tok lymfy a stimuluje činnosť lymfatického systému. Prospešné v tomto smere je aj skákanie na trampolíne a HIIT tréningy, čiže vysoko intenzívne intervalové tréningy. V rámci HIIT môžete kombinovať kardio aktivity s posilňovacími cvikmi a v priebehu niekoľkých minút posilniť kardiovaskulárny aparát i svalstvo.

Doprajte si masáž

Niektoré druhy masáží sú špeciálne určené na podporu činnosti lymfatického systému. Ide napríklad o lymfodrenáž. Takáto masáž napomáha odvodu nežiaducich látok i prebytočných tekutín z tela. Ak vás trápi celulitída, vyskúšať môžete aj maderoterapiu, čiže masáž drevenými valčekmi, ktorá podporuje činnosť lymfatického systému.
 
Zdroj foto: pixabay.com

Nezabúdajte na pitný režim

Optimálne fungovanie lymfatického systému je nepredstaviteľné bez kvalitného pitného režimu. Dostatok tekutín v tele napomáha hydratácii a podporuje vylučovanie odpadových látok.

Na pitie je ideálna čistá voda, ktorú dopĺňate v pravidelných intervaloch tak, že nepociťujete smäd. Na podporu lymfatického systému sú vhodné aj bylinkové čaje, ako je púpavový, lopúchový či lipkavcový, ktoré predstavujú doplnok pitného režimu.

Pravidelne pobudnite v infračervenej saune

Infračervená sauna je jedným z účinných prostriedkov na podporu detoxikácie. V dôsledku pôsobenia infračerveného žiarenia dochádza k stimulácii potenia, pričom potom z tela odchádzajú odpadové látky.

Mirka