Konopné semienka sú superpotravinou. Prečo by ste si ich mali dať už dnes?

Konopné semienka sú superpotravinou. Prečo by ste si ich mali dať už dnes?

Jete málo semienok? V tom prípade pridajte do jedálnička konopné semienka, ktoré sú jednou zo skvelých superpotravín a disponujú zaujímavými zdravotnými benefitmi.

Drobné konopné semienka pochádzajú z konopy siatej, ktorá má pestré využitie. Semienka sú cenené kvôli vysokému obsahu bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a pestrej palety prospešných látok.

Ak chcete obohatiť jedálny lístok o zdravú a chutnú potravinu, konopné semienka sú správnou voľbou.

Zloženie konopných semien

Ako je spomenuté vyššie, semienka konope zaujmú vysokým obsahom bielkovín. Pozoruhodné je to, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, čo je v rastlinnej ríši vzácnosťou. Aj preto sú pokladom pre vegetariánov a vegánov.
Opomenúť nemožno zdravé tuky v podobe protizápalových omega-3 tukov, ktoré prospievajú srdcu i mozgu. Vysoký podiel vlákniny podporuje trávenie a prispieva k pestrosti črevného mikrobiómu. Z vitamínov stojí za zmienku vitamín E a vitamíny skupiny B. Z minerálov sú to vápnik, železo a horčík.
 
Zdroj foto: pixabay.com

Ak si denne doprajete 3 polievkové lyžice lúpaných konopných semien, prijmete 166 kcal, 1,2 g vlákniny a 14,6 g tuku. Z toho je 11,4 g polynenasýtených a 1,6 g mononenasýtených mastných kyselín. V tomto množstve je aj 9,5 g bielkovín. Táto dávka semienok pokryje takmer dennú potrebu mangánu, 56 percent odporúčanej dennej dávky (ďalej ODD) medi, 50 percent ODD horčíka, 40 % ODD fosforu, ďalej vitamíny skupiny B, železo a draslík.

Pozitívne účinky konopných semienok

Prospešné účinky pravidelnej konzumácie konopných semienok môžeme zhrnúť nasledovne:

  • Kvôli obsahu zdravých tukov prospievajú zdraviu kardiovaskulárneho systému a predstavujú prevenciu cukrovky, pretože stabilizujú hladinu krvného cukru.
  • Mastné kyseliny sú tiež prospešné pre pokožku, a preto môže byť pravidelná konzumácia konopných semienok prospešná aj pre ľudí s kožnými ťažkosťami. Slúžia zároveň ako antiaging food. Na tento účel je možné použiť aj konopný olej.
  • Ako zdroj vlákniny podporujú trávenie a slúžia ako potrava pre prospešné črevné baktérie, čím prispievajú k pestrosti črevného mikrobiómu a silnej imunite, ktorá je ukrytá práve v črevách.
  • Vedecké výskumy naznačujú, že konopné semienka a konopný olej môžu pomôcť pri reumatoidnej artritíde a podporiť zdravie kostí, čiže sú vhodné aj do jedálnička žien trpiacich osteoporózou.
  • Tým, že obsahujú veľa vlákniny a bielkovín, hodia sa aj do diétneho jedálneho lístka, pretože eliminujú nepríjemné pocity hladu.
  • Konopné semienka ako zdroj mangánu podporujú činnosť mozgu a pamäťové funkcie. Predstavujú aj prevenciu vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba.
  • Meď zastúpená v semienkach konope podporuje tvorbu elastínu a kolagénu a zároveň je prevenciou anémie. Okrem toho vplýva na hladinu cholesterolu a je prevenciou vzniku osteoporózy.

 
Zdroj foto: pixabay.com

Tipy, ako použiť konopné semienka

Na trhu nájdete lúpané i nelúpané konopné semienka. Ľahšie stráviteľné sú, pochopiteľne, tie lúpané. Semienka konope majú pestré využitie v kuchyni.

  • Pridajte ich do smoothie, cereálií, kaší, jogurtov či pečiva.
  • Vyskúšajte konopné maslo, ktoré sa používa podobne ako orechové maslá.
  • Zaraďte do jedálnička konopný olej, ktorý sa hodí do šalátov i jedál studenej kuchyne.
  • Konopné mlieko je skvelou alternatívou živočíšneho mlieka. Pridajte ho do kávy, použite na prípravu palaciniek či iných pokrmov.
  • Medzi športovcami a zástancami zdravého životného štýlu je populárny konopný proteín, ktorý je skvelým zdrojom bielkovín vhodných po tréningu.

Mirka
Zdroj foto: pixabay.com