7 zdravých pochúťok, ktoré by ste mali mať „pre istotu“ v pracovnom stolíku

7 zdravých pochúťok, ktoré by ste mali mať „pre istotu“ v pracovnom stolíku

Každého z nás počas pracovnej doby prepadne hlad a pracovať s prázdnym žalúdkom nie je práve výhra. Preto sa oplatí mať v práci „zázračnú“ zásuvku a v nej niekoľko zdravých pokrmov, ktoré v prípade hladu oceníte.

Nižšie spomenuté maškrty si môžete dať na desiatu alebo vtedy, keď vás prepadne nedostatok energie. Je dôležité, aby ste si dali jedlo, ktoré obsahuje nielen komplexné sacharidy, ale aj bielkoviny a vlákninu. Tie výborne zasýtia, a teda sa vyhnete nepríjemnému kolísaniu krvného cukru a následnému prejedaniu.

1. Semienka

Čím viac ich namixujete dokopy, tým lepšie. Ponuka je pestrá. Výborne vás zasýtia a tiež dodajú množstvo živín. Vhodné sú slnečnicové, ľanové, tekvicové, sezamové, ale aj bazalkové alebo chia semiačka. Fantázii sa medze nekladú. Len pri niektorých si dajte pozor na to, že ich treba vopred namočiť, napríklad chia.

2. Sušené ovocie

Sušené ovocie je síce kalorickou bombou, ale zároveň je plné vlákniny. Preferujte ovocie sušené doma, pri ktorom sa nemusíte obávať pridaného cukru.

3. Arašidové maslo

Kvalitné arašidové maslo je výborným zdrojom energie. Môžete ho pridať k celozrnným sušienkam, zjesť ho s kúskom ovocia alebo len tak samotné. Jedzte to skôr v dopoludňajších hodinách a nedajte si viac ako 1 až 2 polievkové lyžice.

4. Pukance

Aj na našom trhu nájdete bio kukuricu, ktorá je určená na prípravu pukancov. Preferujte tieto výrobky, pretože bežne dostupné pukance obsahujú zbytočne veľa soli a nasýtených tukov. Naopak, kvalitnú kukuricu môžete pripraviť na minime oleja o dochutiť kvalitnou himalájskou soľou. Obsahuje nielen sacharidy, ale aj veľa vlákniny, proteínov, železa i fosforu.

5. Zmes orieškov

Oriešky sú v práci vďačnou maškrtou. Nielenže zasýtia, ale aj podporia koncentráciu. Snažte sa vyberať si kvalitné orechové zmesi a v prípade hladu pomaly chrumkajte množstvo vo veľkosti hrste.

6. Ovsené vločky

Ovsené vločky sú výborným zdrojom energie, ktorá sa uvoľňuje postupne. Ak si ich v práci zalejete horúcou vodou, dochutíte sušeným ovocím a orechmi, máte na svete zdravú pochúťku.

7. Horká čokoláda

V zásuvke kancelárskeho stola by vám nemala chýbať ani horká čokoláda s obsahom kakaa 80 percent. Je výbornou bojovníčkou proti stresu, podporí koncentráciu a vyplavovanie hormónov šťastia.

-w-