Viete, ako sladiť zdravšie?

Viete, ako sladiť zdravšie?

Rozhodli ste sa začať postupne pracovať na zmene svojich stravovacích zvyklostí a prvou z nich je zdravšie sladenie? Potom si vyberte niektorú zo zdravších alternatív rafinovaného cukru.

Niektoré z nich sú síce rovnako kalorické ako biely cukor (10 g cukru má cca 40 kcal), no neporovnateľne výživnejšie. Nájdu sa aj také, ktoré sú bez kalórií. Na túto skutočnosť myslite hlavne vtedy, ak sa snažíte schudnúť. Čo máte na výber?

Včelí med

Naše staré mamy vraveli medu tekuté zlato. Hoci dnes včelí med vytlačili iné zdravé náhrady cukru, nemali by sme naň zabúdať, pretože má veľa pozitívnych účinkov na zdravie. Čo sa týka kalorickej hodnoty, 10 g medu obsahuje viac ako 30 kcal.

Trstinová melasa

Trstinová melasa má špecifickú chuť, ale dá sa na ňu zvyknúť. Nachádza sa v nej veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obzvlášť prospešná je pre ľudí, ktorí trpia anémiou, lebo je zásobárňou železa. 10 gramov melasy obsahuje okolo 27 kcal.

Cukor z kokosových kvetov

V Ázii sa tento cukor využíva stovky rokov. Je produkovaný z miazgy kokosových kvetov ihneď po zozbieraní. Cenený je hlavne kvôli obsahu minerálov a stopových prvkov, ale nachádza sa v ňom aj menšie množstvo vitamínu C a vitamínov skupiny B. Má nízky glykemický index, teda nespôsobuje kolísanie krvného cukru, aj keď 10 gramov kokosového cukru obsahuje takmer 40 kcal.

Stévia

V porovnaní s predchádzajúcimi náhradami cukru je stévia bez kalórií, preto ju často používajú tí, ktorí chudnú na dosladenie kávy, čaju, pri varení i pečení. Stévia je výborná aj pre diabetikov a nespôsobuje vznik zubného kazu.

Brezový cukor

Brezový cukor je známy aj pod názvom xylitol. Získava sa z dužiny a kôry brezy. Má nízky glykemický index a menej kalórií ako rafinovaný cukor. 10 g brezového cukru obsahuje 24 kcal. Je cenený aj pre svojho schopnosť eliminovať riziko vzniku zubného kazu. 

Javorový sirup

Javorový sirup sa vyrába z miazgy javora. Je sladší ako klasický cukor, jeho glykemický index je 54, teda ešte patrí do kategórie potravín s nízkym glykemickým indexom. 10 g javorového sirupu obsahuje 27 kcal. 

Datle

Na dosladenie dezertov možno využiť namiesto bežného cukru datle. Stačí ich namočiť do vody a rozmixovať. 10 g datlí obsahuje cca 28 kalórií. Ich prednosťou je obsah vitamínu E , niektorých B vitamínov, vápnika, medi, železa či draslíka. Sú zdrojom energie, ktorý upokojuje a navodzuje pokojný spánok.

-w-