6 magických potravín, ktoré nesmeli chýbať na štedrovečernom stole našich predkov

6 magických potravín, ktoré nesmeli chýbať na štedrovečernom stole našich predkov

Pripisovala sa im magická moc. Dnes vieme, že sú veľmi zdravé, pokiaľ ich vhodne pripravíme. O ktoré potraviny sa jedná a prečo by nemali chýbať na slávnostne prestretom stole ani u vás doma?

  • Kyslá kapusta

Jednou z typicky vianočných surovín, ktorá sa najčastejšie používa na prípravu vianočnej kapustnice, je kyslá kapusta. Fermentované potraviny, medzi ktoré patrí aj kyslá kapusta, sa zaraďujú medzi superfood, ale i napriek tomu sú v našich jedálničkoch zastúpené nedostatočne. Predstavujú zdroj prospešných črevných baktérií, vlákniny a aj ďalších živín. O ktoré sa jedná?

Okrem probiotík a prebiotík sa v kyslej kapuste nachádza veľké množstvo vitamínu C, ďalej vitamíny E, K a skupiny B, železo, horčík, draslík a mnohé ďalšie. Pravidelnou konzumáciou tejto lahôdky si zlepšíme trávenie i posilníme obranyschopnosť.

  • Strukoviny

Nie v každej slovenskej rodine sa varí typická vianočná kapustnica. Niekde zostali verní zvyku, podľa ktorého si pripravujú fazuľovú alebo šošovicovú polievku. Tá má podľa tradície znásobiť majetok rodiny.
Strukoviny sú, samozrejme, veľmi zdravé. Výborne zasýtia, doplnia do tela proteíny, vlákninu, vitamíny skupiny B, mnohé ďalšie vitamíny, minerály, stopové prvky i antioxidanty.

  • Jablká

Naši predkovia zvykli pri štedrovečernej večeri rozkrojiť jablko. To bolo symbolom rodiny – rozkrojené kúsky predstavovali jeho členov, ktorí tvoria jeden celok. Hviezdicový tvar jadrovníka bol predzvesťou pevného zdravia celej rodiny v ďalšom roku. Naše babičky tvrdili, že dve jablká denne udržia od nás lekára ďaleko. Dnes vieme, že každučký deň by sme si mali dopriať aspoň 500 g zeleniny a ovocia, medzi ktorými by nemali chýbať ani šťavnaté jabĺčka.

  • Cesnak

Po slávnostnom prípitku sa v minulosti podávali oblátky alebo chlieb s cesnakom, ktorý predstavuje symbol zdravia. Cesnak je zdrojom alicínu, ktorý sa spája s množstvom pozitívnych účinkov na zdravie. Disponuje antibakteriálnymi, antivírusovými i protiplesňovými účinkami.

  • Huby

Huby sa pridávajú do kapustnice, alebo sa z nich pripraví vianočná hubová polievka, alebo sú súčasťou „kaše“, ktorá pozostáva z húb, jačmenných krúp, hrachu, šošovice, zemiakov a masla. Huby disponujú jedinečnou chuťou i zaujímavým nutričným zložením. Môžeme spomenúť vitamíny skupiny B, vitamín D, železo, draslík, horčík či zinok.

  • Ryba

V mnohých slovenských domácnostiach sa podáva vyprážaný kapor s majonézovým šalátom, ktorý však v skutočnosti veľa spoločného s tradíciami nemá. Naši predkovia jedávali ryby varené alebo pečené. K nim si dopriali zemiaky nakyslo alebo šalát zo zemiakov, avšak bez majonézy. Čo sa týka kapra, typicky vianočnou rybou sa stal až v období po druhej svetovej vojne – šupina z kapra sa dáva pod každý tanier spolu s mincou, aby rodina mala dostatok peňazí.

Pravidelná konzumácia rýb je spojená s prevenciou srdcových ochorení a mozgovej mŕtvice, cukrovky i degenerácie makuly. Ryby do tela doplnia protizápalové omega-3 tuky i vitamín D.

Mirka