Ako počas Vianoc jesť a nepribrať?

Ako počas Vianoc jesť a nepribrať?

Vianoce sú sviatkami hojnosti. Mnohí to vezmú tak, že sa niekoľko dní vkuse prejedajú. Výsledkom sú nielen tráviace ťažkosti, ale aj nohavice praskajúce vo švíkoch. Ako si cez Vianoce dopriať chutné jedlo a napriek tomu nepribrať? Vyberte si niektoré z našich tipov.

  • Tradičné jedlá si dožičte dosýta iba počas štedrovečernej hostiny

Pokiaľ si neviete predstaviť na slávnostne prestretom stole zdravšiu alternatívu tradičných vianočných jedál, pokojne si doprajte tie tradičné. Avšak počas ďalších dní sa im vyhnite a stavte skôr na zdravšie alternatívy. Ak budete niekoľko ďalších dní jesť majonézový šalát s vyprážaným kaprom a zajedať ich koláčmi, ručička váhy sa bude hýbať smerom nahor.

  • Jedlo si vychutnávajte

Skúste počas vianočných sviatkov urobiť z jedenia rituál. Jedzte spoločne s ostatnými členmi rodiny a pokrmy si vychutnávajte. Vnímajte vzhľad jedla, jeho vôňu i chuť. Každé sústo dokonale prežujte. Nikdy nejedzte pri sledovaní televízie alebo sociálnych sietí.

  • Nezabúdajte na aktivitu

30 minút svižnej chôdze denne stačiť nebude, ak ste to s jedením prehnali. Preto sa pokúste prípadné väčšie porcie vykompenzovať dostatočným pohybom. Výborná je nielen svižná chôdza, ale aj beh či cvičenie doma. Každý pohyb sa počíta – zabudnite na výťah a choďte po schodoch, na návštevy choďte po vlastných a nie autom a podobne.

  • Pravidelne pite

Aj počas vianočného obdobia by mala gro vášho pitného režimu tvori čistá voda. Oblúkom sa vyhnite sladeným limonádam či ochuteným minerálkam, ktoré sú plné cukru a pridaných látok. Ak máte chuť na alkohol, pite s mierou a ku každému poháru vína či iného alkoholického nápoja vypite aj veľký pohár čistej vody.

  • Stavte na striedmosť

Striedmosť počas celých vianočných sviatkov vám výrazne dopomôže k tomu, aby ste nepribrali a cítili sa fit. Preto jedzte do polosýta a v pravidelných intervaloch. Vyhnite sa jedeniu v neskorých večerných hodinách. Večeru si doprajte zhruba 2 – 3 hodiny pred spánkom.

  • Nevylúčte z jedálnička zeleninu a ovocie

Hoci sa na slávnostne prestretých vianočných stoloch nachádza aj miska s ovocím, zvyčajne jej nevenujeme až takú pozornosť ako iným pokrmom. Je to chyba! Zelenina je výnimočná tým, že obsahujemálo kalórií a veľa vlákniny s úžasnou sýtiacou schopnosťou. Takisto si s pokojom doprajte jabĺčka či hrušky.

  • Urobte si plán

Ak si na Štedrý deň večer doprajete tradičné jedlá a jedlom oslávite aj najbližšie dva ďalšie vianočné dni, tak po nich si naplánujte dni, počas ktorých si budete servírovať ľahké pokrmy. To znamená, že ďalšie sviatočné jedlo a alkohol si dáte až na Silvestra. Pokiaľ budete preferovať striedmosť a k tomuto plánu zaradíte aj dostatok pohybovej aktivity, prírastku hmotnosti sa báť nemusíte.

  • Nebojte sa zdravších alternatív

Radi skúšate nové veci? Potom sa nebojte pripraviť si zdravšie varianty štedrovečerných jedál. To isté platí aj pre vianočné sladkosti. Hoci aj tie obsahujú značné množstvo kalórií, aspoň telu dodajú prospešné látky.

Mirka