Severská strava: patrí medzi najlepšie štýly stravovania na svete

Severská strava: patrí medzi najlepšie štýly stravovania na svete

Keď si pozriete rebríček top diét pre rok 2022, nechýba v ňom ani škandinávske stravovanie.

US News zaradilo severskú stravu na 10. miesto najlepších diét. Dôvod je prostý – jej základ tvoria základné potraviny rastlinného a sezónneho charakteru typické pre regióny Nórska, Dánska a Islandu. Obsahujú kvalitné bielkoviny, komplexné sacharidy a zdravé tuky. Doplnené sú o ovocie, zeleninu a dary mora.

Severská strava je podobná stredomorskému stravovaniu. Avšak sú medzi nimi určité rozdiely týkajúce sa sezónnosti a lokálnosti potravín. Napríklad v škandinávskom štýle stravovania sa nepoužíva extra panenský olivový olej, ale repkový olej. Obsahuje tiež losie mäso, sleďa, islandský jogurt či brusnice. Dôležitá je udržateľnosť aj v stravovaní, a preto severské národy preferujú sezónne a lokálne potraviny.

Zásady škandinávskej stravy v kocke

Severská strava má svoje pravidlá. Tie sa dajú zhrnúť do nasledovných bodov:

  •  Základ tvoria plnohodnotné (základné, skutočné) potraviny lokálneho a sezónneho charakteru. Naopak, čo najmenej sú zastúpené vysoko priemyselne spracované potraviny s vysokým obsahom cukru a prídavných látok.
  • Pred mäsom je preferovaná konzumácia rýb a morských plodov, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou jedálnička.
  • Vhodné sú rastlinné potraviny z ekologického poľnohospodárstva.
  • Jedlo sa varí doma a konzumuje v uvoľnenej atmosfére s rodinou a priateľmi.
  • Čo sa týka konkrétnych potravín, tak v rámci komplexných sacharidov sa často konzumujú celé zrná, konkrétne raž, jačmeň a ovoc. Z ovocia najmä bobuľové, zo zeleniny koreňová, kapusta, paradajky, listová zelenina, brokolica či uhorky.
  • Pravidelnou súčasťou jedálneho lístka sú tučné ryby – losos, tuniak, sardinky a makrela, nízkotučné mliečne výrobky ako skyr a, samozrejme, strukoviny.
  • Výborným zdrojom tukov sú repkový olej, orechy a semienka, napríklad ľanové či chia.
  • V menšej miere sa konzumujú vajíčka z voľného chovu, mäso z diviny.
  • Zriedka sú v jedálničku zastúpené alkoholické nápoje a červené mäso nepochádzajúce z diviny.
  • Tabu sú potraviny s pridaným cukrom, údeniny, rýchle občerstvenie a sladené nápoje.

Výhody stredomorskej stravy

Škandinávska strava je bohatá na rastlinné protizápalové potraviny s vysokým obsahom vlákniny a antioxidantov. Gro jedálnička tvoria základné potraviny, pre ktoré je typický vysoký obsah vitamínov, minerálov a už spomínaných antioxidantov. Z tohto dôvodu tento štýl stravovania chráni pred vznikom civilizačných ochorení.

Nespornou výhodou je konzumácia tučných rýb, ktoré sú bohatým zdrojom protizápalových omega-3 tukov. Tie prospievajú srdcu i mozgu.

Dôraz je kladený na ohľaduplnosť k životnému prostrediu a dôležitosť konzumácie jedla s ľuďmi, ktorých máte radi.

Mirka
Zdroj foto: https://pixabay.com/sk/photos/zdrav%c3%a1-strava-jedlo-nap%c3%a1janie-1348430/