Jete na raňajky ovsené vločky? Vyskúšajte špaldové či ryžové!

Snažíte sa o to, aby bol váš jedálny lístok maximálne pestrý? Potom skúste raňajšie ovsené vločky vymeniť, alebo skombinovať s inými druhmi chutných a zdravých vločiek. Ktoré stoja za vyskúšanie?

  • Špaldové vločky

Jednou z chutných a zdravých alternatív ovsených vločiek sú špaldové. Vyrábajú sa tak, že zrniečko špaldy sa naparí a zlisuje. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín E, vlákninu, bielkoviny a viaceré minerály, ako draslík, horčík, fosfor, vápnik či zinok. Určite oceníte aj ich príjemnú chuť, ktorá pripomína oriešky a ľahkú stráviteľnosť – nenafukujú tak, ako ovsené.

  • Jačmenné vločky

Jačmenné vločky sú v porovnaní s inými druhmi vločiek na pohľad väčšie. Disponujú neutrálnou chuťou, čiže ich môžete použiť aj v iných pokrmoch bez toho, aby o tom ostatní členovia rodiny čo i len tušili. Ak ich chcete pripraviť na raňajky, uvarte si ich v mlieku alebo rastlinnom nápoji, dochuťte ovocím, škoricou alebo vanilkou. Jačmeň je bohatým zdrojom sacharidov, bielkovín, vitamínov skupiny B, vitamínu E a aj minerálov.

  • Pohánkové vločky

Pohánkové vločky majú svoju typickú chuť. Ako napovedá ich názov, sú vyrobené z pohánky siatej. Tá je bohatá napríklad na rutín, ktorý je potrebný pre pevnosť a pružnosť ciev. Čiže ak máte problémy s kŕčovými žilami alebo hemoroidmi, pohánkové vločky sú výborná voľba. Okrem rutínu sa v pohánke nachádzajú aj kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, horčík, draslík a fosfor. Samozrejme, pohánka je prirodzene bezlepková.

  • Ryžové vločky

Aj ryžové vločky sú prirodzené bezlepkové, čiže vhodné pre celiatikov a ľudí s gluténovou intoleranciou. Predstavujú zásobáreň komplexných sacharidov, z ktorých sa energia uvoľňuje postupne a človek je dlhšie sýty. Ak chceme získať z ryžových vločiek maximum živín, volíme také, ktoré sú vyrobené z celozrnnej ryže. Chcete si ich pripraviť na raňajky? 3 minútky ich povarte v mlieku alebo rastlinnom nápoji podľa chuti a potom dochuťte podľa ľubovôle.

  • Pšenové vločky

Pšeno je vlastne lúpané proso a z neho sa vyrábajú aj vločky. Má príjemnú orieškovú chuť. Takisto je bez gluténu. Pšeno disponuje vysokým obsahom vlákniny a minerálov, vrátane železa. Nechýbajú ani vitamíny skupiny B. Konzumáciou pšena môžeme napomôcť prirodzenej detoxikácii organizmu. Okrem toho spevňuje kosti, prospieva žalúdku, spevňuje zuby, nechty i vlasy a má priaznivý vplyv na obličky.

  • Ražné vločky

Raž je jednou z najznámejších obilnín, ktorú s obľubou konzumovali už naši predkovia. V našom jedálničku nie je až tak veľmi zastúpená, ako napríklad pšenica. Konzumáciou ražných vločiek môžeme posilniť imunitný systém, dodať telu energiu a aj potrebné vitamíny, minerály i stopové prvky.

Mirka

 
 
Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/photos/m%C3%BCsli-sklo-mur%C3%A1r-jar-jedlo-ra%C5%88ajky-750365/