5 zaujímavostí o slepačích vajíčkach

5 zaujímavostí o slepačích vajíčkach

Určité obdobie boli spájané so zvyšovaním cholesterolu v krvi. Tento mýtus je však dávno vyvrátený. Dokonca sa preukázalo, že vďaka obsahu prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín patria medzi potraviny podporujúce zdravie kardiovaskulárneho systému. Čo by ste mali ešte o vajíčkach vedieť?

1. Prospievajú zraku

Farba vaječného žĺtka napovedá, že je bohatý na karotenoidy a to hlavne luteín a zeaxantín. Tieto dva antioxidanty sú dôležité pre zdravie očí. Chránia ich, napríklad pred vznikom makulárnej degenerácie a glaukómu.

2. Sú výbornými pomocníkmi pri chudnutí

Vajíčka patria nielen do zdravého, ale aj redukčného jedálneho lístka. Dôvodov je viacero. V prvom rade sú bohaté na proteíny, ktoré majú výbornú sýtiacu schopnosť. To znamená, že po skonzumovaní vajíčok sa človek cíti dlho sýty. Predstavujú teda určitú formu prevencie proti prejedaniu. Okrem toho pomáhajú budovať svalovú hmotu – nezabúdajte, že čím máte väčšie množstvo svalovej hmoty, tým viac tuku spálite a to aj vtedy, keď práve ležíte na gauči a pozeráte televíziu. Okrem toho sú vajíčka zásobárňou viacerých živín (proteínov, karotenoidov, vitamínu D…), čiže napomáhajú celkovému zdraviu organizmu.

3. Nie sú vajíčka ako vajíčka

Možno ste už niekde počuli tvrdenie, že vajíčko sliepok z klietkového chovu disponuje rovnakou výživovou hodnotou, ako napríklad vajíčko z voľného chovu. Nie je to pravda. Ako príklad môžeme uviesť zastúpenie omega-3 tukov. Ak porovnáme vajíčko pochádzajúce z klietkového chovu s vajíčkom od sliepok z voľného chovu, to z voľného chovu disponuje až dvojnásobným množstvom omega-3 tukov! Čo sa týka ďalšieho zloženia, vajíčko z voľného chovu disponuje menším množstvom cholesterolu a nasýtených tukov. Naopak, má viac vitamínu A a aj vitamínu E. Ak teda máte možnosť, voľte vajíčka z domáceho alebo ekologického chovu, poprípade vajíčka z voľného výbehu. Určite sa vyhnite vajíčkam z klietkového chovu.

4. Karotenoidy z vajíčok sa najlepšie vstrebávajú v kombinácii so zeleninou

Ak si vajíčka doprajete so surovou zeleninou, zvýši to využiteľnosť zastúpených karotenoidov. Tie sú, ako je spomenuté vyššie, dôležité pre zdravý zrak, ale slúžia aj ako prevencia viacerých ochorení, dokonca aj rakoviny. Luteín a zeaxantín sú však aj pomocníkmi pre získanie zdravej a krásnej pleti, pretože ju chránia pred škodlivým UV žiarením. Tu však pozitíva vajíčok, ktoré sa týkajú krásy, nekončia. Za zmienku totiž stojí i vaječný kolagén prospešný nielen pre kožu, ale aj kĺby. Spája sa, napríklad s redukciou vrások, ale aj celkovým zlepšením vzhľadu pleti.

5. Majú pôsobivý nutričný obsah

Pokiaľ sa vajíčka nenachádzajú vo vašom jedálnom lístku pravidelne, možno vás presvedčí ich nutričný obsah. Jedno veľké varené vajíčko z voľného chovu s hmotnosťou približne 50 g obsahuje podľa USDA viac ako 6 g proteínov a 5 g tuku. Nachádza sa v ňom tiež približne 22 % odporúčanej dennej dávky selénu, 11 % ODD vitamínu D, 9 % ODD fosforu, vitamín A, vitamíny skupiny B(hlavne riboflavín, kyselina listová a vitamín B12).

Mirka