3 dôvody, prečo si zamilujete lahôdkové droždie

3 dôvody, prečo si zamilujete lahôdkové droždie

Lahôdkové droždie jedlo výborne dochutí a je nabité živinami. Už dávno neplatí, že je vhodné najmä pre vegetariánov či vegánov. Pokiaľ vám záleží na svojom zdraví a radi skúšate nové veci, lahôdkové droždie by medzi bylinkami a koreninami vo vašej kuchyni rozhodne chýbať nemalo.

Čo je lahôdkové droždie?

Lahôdkové droždie môžeme jednoducho charakterizovať ako neaktívne droždie. Zvyčajne sa vyrába za pomoci substrátu, ktorý je bohatý na cukry. V celom procese zohrávajú dôležitú úlohu špecifické kvasinky, ktoré sa nechávajú premnožiť. Následne sa všetko suší a ohrieva na teplotu  nad cca 40 stupňov. Tým sa droždie vlastne deaktivuje, čiže je neaktívne, teda nespôsobuje kvasenie. Tým pádom nevyvoláva ani tráviace ťažkosti, ako to môže byť pri aktívnom droždí, práve naopak.

Prečo sa oplatí používať lahôdkové droždie pravidelne?

1. Dochutí širokú škálu pokrmov

Lahôdkové droždie svojou chuťou a vôňou pripomína parmezán, čiže ho môžete použiť takmer do každého jedla. Polievky, nátierky, omáčky, rizotá, cestoviny, strukoviny či šaláty budú vďaka nemu chutiť božsky. Je výborné aj na zahusťovanie, pretože na seba výborne viaže vodu. Používa sa tak, že sa ním jedlo jednoducho posype alebo sa do neho zamieša. Odporúčaná denná dávka je 5 g, čo je asi 1 polievková lyžica.

2. Je nabité živinami

Na trhu nájdete viacero druhov lahôdkového droždia. Ak chcete maximálne výživné, stavte na také, ktoré disponuje napríklad vyšším obsahom vitamínov skupiny B (veľmi často býva označené tak, že obsahuje aj vitamín B12). Jedna polievková lyžica takéhoto lahôdkového droždia potom do vášho organizmu doplní približne 1 g vlákniny, takmer 3 g bielkovín, 200 % odporúčanej dennej dávky (ďalej ODD) vitamínu B1, 60 % ODD vitamínu B2, 100 % ODD B3, 120 % ODD vitamínu B6, 110 % ODD kyseliny listovej, takmer 90 % ODD vitamínu B12, 20 % ODD biotínu, takmer 120 % ODD vitamínu B5, 60 % ODD zinku a aj malé množstvo železa.

3. Má viacero zdravotných benefitov

Pravidelná konzumácia lahôdkového droždia môže viesť k zlepšeniu imunity, pretože obsahuje niekoľko zlúčenín, vrátane glutatiónu, ktoré sa spájajú práve s posilnením obranyschopnosti. Pripisujú sa mu aj antivírusové a antibakteriálne vlastnosti, a takisto zlepšuje trávenie. Vďaka bohatému zastúpeniu vitamínov skupiny B priaznivo vplýva na rast a kvalitu vlasov, pozitívne ovplyvňuje vzhľad pokožky i nechtov, prospieva nervovej sústave, napomáha správnemu fungovaniu látkovej premeny a zlepšuje náladu. Lahôdkové droždie je výbornou voľbou aj pre tehotné ženy, napríklad kvôli obsahu kyseliny listovej.

Mirka