10 vegetariánskych potravín bohatých na bielkoviny vhodných aj do diétneho jedálnička

Bielkoviny plnia v ľudskom tele množstvo dôležitých funkcií. Okrem iného sú kľúčové aj pri chudnutí, pretože disponujú výbornou sýtiaciou schopnosťou a pomáhajú budovať svalovú hmotu. Ktoré potraviny s vysokým obsahom proteínov môžete bez obáv konzumovať aj počas redukcie hmotnosti?
1. Tvaroh
Pol šálky tvarohu poskytne vášmu telu 12 g bielkovín a približne 100 kalórií. Ak vám nechutí tvaroh samotný, pridajte do neho čerstvé ovocie, kúsky orieškov, semienka a nezabudnite ho posypať škoricou.
2. Čierna fazuľa
V konzumácii strukovín máme ako národ medzery. Hoci naši predkovia ich jedli pravidelne, v našom jedálničku sú stále zastúpené  poskromne. Odborníci pritom odporúčajú konzumáciu strukovín minimálne 2 – 3 razy týždenne. Výborným zdrojom bielkovín je aj čierna fazuľa – pol šálky dodá telu 7 g proteínov a aj slušnú dávku železa.
3. Tofu
Biele tofu môžete použiť v sladkých i slaných receptoch. Obľúbené je aj údené či marinované v rôznych omáčkach. V každom prípade 85 g tofu dodá do tela 9 g bielkovín, vlákninu a takisto železo s vápnikom.
4. Ovsené vločky
Dá sa z nich pripraviť chutná kaša na raňajky, sú výborné na zahustenie polievok či nátierok. Predstavujú obľúbenú súčasť redukčného jedálneho lístka, pretože skvelo zasýtia kvôli vláknine i bielkovinám. 100 g ovsených vločiek obsahuje až 17 g bielkovín.
5. Konopné semiačka
Produkty z konope sú čoraz populárnejšie. Pestrou škálou živín disponujú i konopné semienka, ideálne nelúpané, ktoré však treba pred konzumáciou zomlieť, nakoľko šupka môže byť pre niektorých ľudí ťažšie stráviteľná. V polievkovej lyžici konopných semienok sa nachádza 9 g bielkovín.
6. Grécky jogurt
100-gramová porcia gréckeho jogurtu poskytne nášmu telu približne 9 g bielkovín. V zdravom jedálničku, samozrejme, preferujeme neochutený grécky jogurt, ktorý si o výživné a chutné ingrediencie doplníme doma. Vhodné je čerstvé ovocie, orechy, semienka, škorica, karob alebo kvalitné kakao.
7. Šošovica
O tom, že strukoviny sú bohaté na bielkoviny, niet pochýb. Ďalšou výživnou strukovinou je šošovica. V polovici šálky sa nachádza približne 9 g proteínov. Ak nemáte čas na namáčanie šošovice, použite červenú šošovicu, ktorú stačí pred tepelnou úpravou prepláchnuť vodou.
8. Amarant
Jedálniček by mal byť zdravý, pestrý a vyvážený, a preto je jednou zo surovín, ktorá by v ňom nemala chýbať, amarant. Toto bezlepkové zrniečko ponúka v jednej šálke 9 g bielkovín a množstvo ďalších výživných látok, ako horčík, fosfor či draslík.
9. Tekvicové semiačka
Riadite sa pravidlom, že pri stravovaní preferujete lokálne potraviny? Zo semienok je pre vás ideálnom voľbou tekvica. 30 g semien tekvice telu poskytne 8 g bielkovín, ale aj minerály, stopové prvky či vlákninu.
10. Parmezán
Dodá jedinečnú chuť aj tomu najfádnejšiemu pokrmu a nemal by chýbať v žiadnej chladničke.30 g strúhaného parmezánu obsahuje 8 g bielkovín.
Mirka
 


Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/photos/strukoviny-%C5%A1o%C5%A1ovica-fazu%C4%BEa-jedlo-4760708/