Táto vňať má veľa zdravotných benefitov. Používate ju?

Zelerová vňať vo väčšine domácností putuje do kompostu, čo je veľká škoda. Stonka a listy zeleru sú v skutočnosti zdraviu prospešné. Dajú sa spracovať ako pesto, pripraviť z nich šťavu alebo sú výživnou súčasťou smoothie.

Zeler patrí medzi obľúbené druhy koreňovej zeleniny. Koreň pridávame do polievok, zeleninových pyré alebo z neho pripravujeme chutné zelerové hranolky. Avšak vňať automaticky putuje do koša.


Ak patríte k tým, ktorí doteraz nevyužívali zelerovú vňať, prinášame vám niekoľko zaujímavých informácií o zeleri, vrátane tipov, ako zelerovú vňať použiť.

O zdravotných benefitoch zeleru v kocke

  • Zeler má špecifickú chuť a aj pozitívne účinky na zdravie. Obsahuje pestrú paletu vitamínov, minerálov i stopových prvkov, ktoré prospievajú zdraviu srdca. Ide konkrétne o draslík, vápnik, vitamín K a kyselinu listovú. Opomenúť nemožno flavonoidy s protizápalovými vlastnosťami. Vláknina má vplyv na hladinu cholesterolu v krvi.
  • Tým, že zeler je zásobárňou vlákniny, je užitočný aj pre trávenie. Štúdie naznačujú, že zdraviu tráviaceho traktu prospievajú aj zastúpené fytonutrienty.
  • Zeler disponuje protizápalovými účinkami, čiže pravidelná konzumácie tejto zeleniny môže pomôcť pri ochoreniach spôsobených chronickými zápalmi, ako napríklad artritída.
  • Zeler prispieva ku kontrole krvného cukru, a teda je prevenciou inzulínovej rezistencie.
  • Zelerová vňať je zásobárňou vitamínu C, ktorý patrí k najsilnejším antioxidantom, podporuje imunitu i tvorbu kolagénu.
  •  Zeler prospieva aj zdraviu močového ústrojenstva.

Táto vňať má veľa zdravotných benefitov. Používate ju?
Zdroj: freepik.com

Tipy, ako použiť zelerovú vňať

  • Ak si netrúfate konzumovať zelerovú vňať čerstvú, skúste ju najprv pridať do varených pokrmov, ako sú polievky či omáčky.
  • Nakrájanou zelerovou vňaťou dochuťte nátierky, dipy či dresingy.
  • Nebojte sa nakrájať ju nadrobno a pridať do zeleninových šalátov.
  • Pripravte si z nej pesto, kde použijete rovnaký diel zelerovej aj petržlenovej vňate, olivového oleja a soli.
  • Zelerová vňať sa môže aj odšťavovať. Výborne chutí spoločne so šťavou z jablka, citrónu a zázvoru.
  •  Výborne chutí aj v smoothie.

Nasušte si zelerovú vňať na zimu

Praktickým riešením, ako uskladniť zelerovú vňať, je nasušiť ju do zásoby. Ako na to? Vňať zeleru dôkladne umyte a nechajte osušiť. Potom ju nakrájajte nadrobno a sušte v sušičke pri teplote 50 až 55 stupňov Celzia. Občas ju nezabudnite premiešať.

Sušenú vňať rozdrobte, skladujte na suchom a tmavom mieste medzi koreninami a bylinkami na dochutenie jedál.

Mirka

 
Autor fotografie:www.freepick.com