Pečené kačacie prsia s marinovanou medovo tymianovou cviklou

Pečené kačacie prsia s marinovanou medovo tymianovou cviklou

Sladkosť cvikly a omáčky, svieža medovka v pyré a šťavnaté kačacie prsia s chrumkavou kožou.

Suroviny na 2 porcie:

  • 2x 300 g kačacie prsia
  • 1čl rasca drvená /kmín/
  • soľ
  • 150-200 ml pivo typ porter
  • 300 g červená repa čerstvá
  • 1 pl rasca celá
  • 1 čl aníz, fenikel semienka
  • 1 pl soľ
  • 1 pl med
  • 4 vetvičky tymián čerstvý
  • 1 lyžička ocot sherry, alebo čierny balsamico
  • 400 g zemiaky žlté
  • 30 g maslo
  • 2 pl medovka čerstvá - listy

Postup:

  1. Cviklu v šupke uvaríme vo vode s koreninami do mäkka.
  2. V náleve necháme vychladnúť,ideálne cez noc. Ošúpeme a pokrájame na kocky asi 8x8 mm.
  3. Na panvicu pridáme med, tymian a opečieme s cviklou asi 5 min, pridáme ocot a necháme šťavu zhustúť, takmer odpariť.
  4. Očistené zemiaky uvaríme v malom množstve osolenej vody, zlejeme a primiešame opatrne maslo a najemno nakrájané listy medovky.
  5. Kačacie prsia na strane kože narežeme do mriežky, okoreníme, osolíme a posypeme drvenou rascou opečieme na sucho zo strany kože, pustia tuk a obrátime na 2x4 min a najlepšie v rúre dopečieme pri 180 °C podľa veľkosti 6-12 minút. Môžeme pomaly prepiecť aj na panvici.
  6. Tento postup potrebuje prax a skúsenosti – ak máte vpichový teplomer tak teplota v jadre cca 65°C.
  7. Po upečení necháme oddýchnuť 4-8 min opäť podľa veľkosti,aby nam pri krájaní nevytieklo veľa šťavy do výpeku v panvici (odoberieme väčšinu tuku) pridáme pivo a šťavu z mäsa po nakrájaní, prevaríme na hustotu omáčky a zamiešame nakrájané prsia.

Zdroj: Laci Hornáček

Zdroj foto: Freepik