Pečené kačacie prsia s marinovanou medovo tymianovou cviklou

Pečené kačacie prsia s marinovanou medovo tymianovou cviklou

2 porcie

SUROVINY
2x 300 g kačacie prsia
1čl rasca drvená /kmín/
soľ
150-200 ml pivo typ porter
300 g červená repa čerstvá
1 pl rasca celá
1 čl aníz, fenikel semienka
1 pl soľ
1 pl med
4 vetvičky tymián čerstvý
1 lyžička ocot sherry, alebo čierny balsamico
400 g zemiaky žlté
30 g maslo
2 pl medovka čerstvá - listy

Cviklu v šupke uvaríme vo vode s koreninami do mäkka. V náleve necháme vychladnúť,ideálne cez noc. Ošúpeme a pokrájame na kocky asi 8x8 mm. Na panvicu pridáme med, tymian a opečieme s cviklou asi 5 min, pridáme ocot a necháme šťavu zhustúť, takmer odpariť. Očistené zemiaky uvaríme v malom množstve osolenej vody, zlejeme a primiešame opatrne maslo a najemno nakrájané listy medovky. Kačacie prsia na strane kože narežeme do mriežky, okoreníme, osolíme a posypeme drvenou rascou opečieme na sucho zo strany kože, pustia tuk a obrátime na 2x4 min a najlepšie v rúre dopečieme pri 180 °C podľa veľkosti 6-12 minút. Môžeme pomaly prepiecť aj na panvici.
Tento postup potrebuje prax a skúsenosti – ak máte vpichový teplomer tak teplota v jadre cca 65°C.
Po upečení necháme oddýchnuť 4-8 min opäť podľa veľkosti,aby nam pri krájaní nevytieklo veľa
šťavy do výpeku v panvici (odoberieme väčšinu tuku) pridáme pivo a šťavu z mäsa po nakrájaní, prevaríme na hustotu omáčky a zamiešame nakrájané prsia.