Piškótová roláda s jahodami

Piškótová roláda s jahodami

Slávny želatínový elegán, zlatý medvedík Haribo Goldbären oslavuje okrúhle životné jubileum. Pripravte si na oslavu jeho stých narodenín osviežujúcu piškótovú roládu, v ktorej sa dokonalo snúbia ovocné chute podobne ako v limitovanom narodeninovom balení tejto cukrovinky.

Tento rok je to sto rokov, čo svetlo sveta uzrel prvý želatínový medvedík Haribo. Vtedy sa mu ešte hovorilo tancujúci, keďže sa jeho autor Hans Riegel inšpiroval obľúbenou atrakciou – na jarmoku tancujúcimi medveďmi. Keďže mal želatínový medvedík pre svojho tvorcu cenu zlata, stal sa neskôr známym zlatým medvedíkom – Goldbären. Oslávte s ním jeho narodeniny a upečte si šťavnatú, farebnú a hravú roládu, ktorá bude chutiť malým rovnako, ako aj dospelým.

Recept na narodeninovú piškótovú roládu s Haribo Goldbären

INGREDIENCIE
Piškóta

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc cukru kryštál
  • 5 lyžíc polohrubej múky
  • Citrónový curd
  • 3 žĺtky
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 60 g cukru kryštál
  • 45 g masla
  •  

Vanilkový krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 50 g cukru múčky
  • 1 hrsť jahôd pokrájaných na menšie kúsky
  • HARIBO Goldbären na ozdobenie


POSTUP
    1. Začnite s prípravou citrónového krému. V nerezovej alebo sklenenej miske zmiešajte žĺtky, citrónovú šťavu a cukor a položte ju na hrniec tak, aby sa miska nedotýkala vody. Za stáleho miešania varte pár minút, dokým zmes nezhustne na konzistenciu krému. Potom odstavte z tepla a ručne vmiešajte maslo. Nechajte vychladnúť.
    2. Bielka vyšľahajte na pevný sneh a dajte bokom. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do hustej peny. Múku preosejte a spolu s bielkovým snehom striedavo vmiešajte stierkou. Cesto opatrne, ale dôkladne premiešajte.
    3. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie, nalejte na neho cesto, povrch uhlaďte stierkou a pečte dozlata približne 9 minút.
    4. Na upečený piškótový plát položte navlhčenú utierku a za pomoci dosky na krájanie ho prevráťte. Zlúpnite papier na pečenie a roládu po dlhšej strane zaviňte aj s utierkou a nechajte vychladnúť.
    5. Na vanilkový krém dajte do mixéru mascarpone, smotanu, vanilkový extrakt a cukor, šľahajte na nízkych otáčkach asi pol minúty, aby sa všetky ingrediencie spojili. Potom zvýšte výkon takmer na maximum a rýchlo vyšľahajte tuhší krém.
    6. Vychladnutú roládu rozviňte, potrite citrónovým a vanilkovým krémom (časť si dajte bokom na záverečné zdobenie), posypte kúskami jahôd, zaviňte do rolády a nechajte asi hodinu vychladiť, aby náplň stuhla a spevnila. Potom na vrch rolády nastriekajte zvyšný krém a ozdobte medvedíkmi HARIBO Goldbären.

Fotografie: https://flic.kr/s/aHBqjzNbjC